19-05-2020

VERS magazine

Geboren lockdown initiatieven: 9 tips

We lopen alweer twee maanden rond in de anderhalvemetersamenleving. Gelukkig kunnen we uitkijken naar een paar versoepelingen, zoals de heropening van terassen en bioscopen. Maar waar de fysieke deuren nog ferm gesloten blijven, openen de deuren van de digitale wereld zich wijd. Makers zetten hun plannen niet op stop en lijken juist op creatief vlak te gedijen onder de restricties van de afgelopen tijd. Een bloeiperiode van online (film)initiatieven is hier het gevolg van. Daarom tippen wij van VERS negen initiatieven die tijdens de quarantaine ontstaan zijn, en wijzen we je de weg in dit online audiovisuele landschap.


Nederlandse initiatieven
Nadat Tim Hofman zijn kaak had gebroken in een aflevering van het programma #BOOS heeft hij maandenlang met een hersenschudding in isolement thuis gezeten. Daar heeft hij een hoop mentale tegenslagen doorstaan en kwam, zodra deze gelijksoortige situatie van isolement ontstond, op het idee om de podcast ‘De BOOS AntiCoronaDepressiePodcast’ te beginnen. Vanuit zijn eigen huis produceert hij wekelijkse afleveringen waarin hij onder andere bespreekt hoe je stress kunt verlagen. Daarnaast geeft hij tips hoe je dag in dag uit thuiszitten overleeft. Aldus een podcast die je op vermakelijke wijze kan helpen. 



De ‘Future Film Corona Quarantaine Challenge’ noemt hij het: een uitdaging waarin scenarist Willem Bosch (Feuten, Van God los, Penoza)  je binnen twee weken een scenario voor een speelfilm leert te schrijven. We zitten nou eenmaal allemaal thuis, ofterwijl: een goed moment om dat jarenlange uitgestelde idee voor een film weer eens op te pakken en uit te werken. Op instapniveau heeft Willem twee weken lang elke dag een les in de vorm van een video op zijn instagram geplaatst. Volg zijn gouden tips en wie weet heb je dan, zoals Willem zegt, “aan het eind van deze ellendige lockdown iets moois gemaakt”.


Als je moeite hebt met het scenario dat je eindelijk bent begonnen, of je wilt het met anderen delen en bespreken dan kan je bij de online schrijverskamer terecht. De online schrijverskamer is een initiatief van Scriptbank, een platform dat evenementen organiseert en als knooppunt dient voor scenarioschrijvers, regisseurs en producenten. Nu gaan ze online verder met een coaching programma waarbij je in een groepje op Zoom je huidige project bespreekt en feedback van andere makers ontvangt, onder leiding van een scripteditor. 



4. De Amsterdamse Dam in stilte ervaren
Een gevolg van de coronacrisis is dat de straten zo stil en verlaten lijken. Op plaatsen waar het normaliter stikt van de toeristen zijn er nu fluitende vogels hoorbaar. Het instituut Beeld en Geluid wilt met deze veldopnames van professionals, hobbyisten en beginners een poging wagen deze uitzonderlijke ‘coronastilte’ vast te leggen. Zo rijdt geluidsontwerper Arnoud Traa hij met zijn fiets vol microfoons door Amsterdam en vangt zo de stilte van de stad op. Het uiteindelijke doel is een nationaal archief aan te leggen met het speciale geluid dat voorkomt in deze corona tijd dat wellicht ook gebruikt kan worden voor toekomstige onderzoeken en projecten.


5. De Coronafilm Lockdown
Regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los, TBS, De Griezelbus) heeft samen met Toneelgroep Maastricht de komische thriller Lockdown gemaakt. De film bestaat uit video-oproepen tussen twee personages die zich zorgen maken over de toekomst van hun toneelgezelschap tijdens de lockdown. Aldus een geschikte anderhalvemetersamenleving-film en een gepast onderwerp als weerspiegeling van het huidige heersende sentiment. 
- Bekijk hier de trailer van Lockdown: twee koppels, één affaire en een crisis



Internationale initiatieven 
My Darling Quarantine is een initiatief van Talking Shorts, een online film tijdschrift dat zich toewijdt aan korte films meer zichtbaarheid te geven. Door de lockdown vallen platformen zoals filmfestivals en screenings weg voor jonge makers. My Darling Quarantine is dan ook een mooi alternatief voor makers tijdens deze lockdown. Vanuit huis kan je elke week zeven korte films bekijken waar je vervolgens op jouw favoriete film kan stemmen. Momenteel zitten we in de tiende week en kan je tot en met 24 mei stemmen op de nieuwe selectie.


Acteur John Krasinski (The Office US, A Quiet Place) raakte, net als velen van ons, gestresst door al het zorgwekkende nieuws op tv iedere dag. Daarom besloot hij de webserie Some Good News te starten waarin hij vanuit zijn eigen set up thuis verslag doet van het goede nieuws uit de wereld. Het programma is enorm populair geworden en beroemdheden zoals Oprah Winfrey en Billie Eilish waren ook van partij. 



Het 48 Hour Project moedigt filmmakers aan om juist in deze periode meer films te maken, al is het om je frustratie en energie kwijt te kunnen en je minder afgezonderd te voelen. Nog altijd moet het gehele project binnen 48 uur gemaakt worden, maar met deze ‘Stuck at Home’-challenge is er een additieve regel: de film moet van begin tot eind thuis gemaakt worden. Wellicht is dit een goed moment om die ene huisgenoot als cameraman in te schakelen.


Actrice Sarah Ramos (Parenthood, American Dreams) heeft een hilarische oplossing gevonden om deze tijd door te komen. Ze is namelijk een serie op haar instagram begonnen genaamd ‘Quarantscenes’. In samenwerking met andere actrices zoals Elle Fanning en Aubrey Plaza speelt ze scenes na uit films zoals Marriage Story, Holiday in the Sun en Showgirls. Deze vermakelijke Quarantscenes zijn elke week op Ramos’ instagram te zien.





Tekst: Elisa van Wijk
Beeld omslag: Picl Film

 

 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF