25-06-2020

VERS magazine

48H tijdens corona

Films maken tijdens de coronacrisis vergt natuurlijk extra investering en oplettendheid van de hele cast en crew.  Toch deden in het weekend van 5 tot 7 juni maar liefst 383 teams uit 75 steden in 24 verschillende landen mee met de allereerste 48 Hour Global Film Challenge– een online wereldwijde variant van het 48 Hour concept.

Het Nederlandse team Here Comes the Sun,
met producers Kelly Klingenberg en Thijs de Neeve, maakte voor deze editie de film Deadpoint. Ze filmden in de klimhal Mountain Network Amsterdam, onder regie van Dennis Nap. Producer Kelly Klingenberg deelt haar ervaringen en tips. 


Hoe was het om te draaien tijdens deze coronacrisis? 
Iedereen was eigenlijk heel erg enthousiast om weer een keer wat creatiefs te doen, dus we hadden de crew al snel bij elkaar. Velen hadden al maanden stilgezeten, ook in hun professionele werk. Bovendien hadden mensen veel tijd, dus een dagje op set was wel een lokkertje. 
In de pre-productie was de sfeer heel gemoedelijk. Vooraf hebben we enkel de locatie, de crew en de gear om te filmen geregeld. Eenmaal op de eerste draaidag was het in de ochtend even gek; het was natuurlijk wennen dat je elkaar niet kan begroeten met een knuffel. Maar ondanks alles hebben we samen veel lol gehad en natuurlijk keihard geknald.
 Waren mensen niet huiverig om ziek te worden?
Sommige crewleden waren iets voorzichtiger dan andere en wilden vooral weten hoe we alle RIVM-maatregelen zouden gaan naleven. We hebben daarover goed overlegd. Toen duidelijk werd dat we konden draaien in een zéér ruime locatie, waar met gemak de 1.5 meter regeling kon worden gehandhaafd, was iedereen gelukkig snel en volledig overtuigd om mee te doen.
Er waren natuurlijk wel een paar zaken waar we rekening mee moesten houden. Zo hadden we een runner die op de Dam was geweest voor het Black Lives Matter protest. Op dat moment adviseerde de organisatie en burgermeester Halsema nog om voor de zekerheid twee weken in quarantaine te gaan, als je daar was geweest. In overleg hebben we toen besloten om de runner te vervangen. Ook meldde onze best boy zich ziek op de vrijdag van de 48H. Eerder zou je waarschijnlijk tóch gaan als je last minute aan het snotteren bent, maar nu moesten hij en wij wel het zekere voor het onzekere nemen. Omdat we in een grote klimhal draaiden, was het last minute wegvallen van een paar handen op set wel schrikken. Vooral ook omdat we zowel met de camera als het licht de hoogte in wilden gaan. Gelukkig is het gelukt om op die korte termijn nog vervanging te vinden. Hoe ging de zoektocht naar een locatie? 
Dat was echt een voordeel aan de hele situatie. Een klimhal is niet een locatie die je met een 48H snel kan regelen, omdat ze daar normaal de hele dag door mensen ontvangen. Nu konden we daar wél draaien, omdat ze gesloten waren in verband met de toenmalige coronaregels. Dat was voor ons echt super en een ontzettend leuke uitdaging. Natuurlijk moesten we wel goed kunnen aantonen dat we de regels serieus namen. We hebben de locatie bezocht en niet alleen met hen overlegd over de klimveiligheid maar ook over eventueel besmettingsgevaar; we hebben uitgezocht hoe we het precies wilden en konden gaan aanpakken.
 
Wat zou je als tip kunnen meegeven voor mensen die mee willen doen aan een 48H tijdens de coronabeperkingen? 
Houd goed rekening met álle regels; dat kun je duidelijk vooraf plannen en met iedereen communiceren. Schaf spullen ruim van tevoren aan, want soms zijn dingen nog moeilijk te krijgen. Het kost bovendien even een extra investering om alles op een rijtje te krijgen en aan te schaffen: handgel, desinfectiemiddelen, schoonmaakmiddelen, latex handschoenen – daar hebben we niet gelogen wel 20 zaken voor afgestruind, haha! 
Ik had ook voor alle crewleden een gepersonaliseerd katoenen mondkapje genaaid – uiteraard volgens de laatste goedgekeurde regels. Dat werd erg gewaardeerd en het zag er allemaal bij elkaar super uit. Mensen voelden zich door die personalisatie meteen welkom en hadden gelijk goede zin om de dag te beginnen. En daardoor konden we mensen ook makkelijker aanspreken op hun gedrag, want ook dat was af en toe nodig. Tijdens zo’n lange en gezellige draaidag merk je toch dat mensen wat losser worden. Maar ik denk dat we daar goed mee om zijn gegaan.
Inmiddels zijn we 3 weken verder en ik kan trots melden dat er niemand corona had, of heeft opgelopen bij ons op de set. Ik ben blij dat we voorzichtig zijn geweest. Het kost allemaal wat extra moeite, maar mensen voelen zich veiliger als ze merken dat jij het ook serieus neemt. En buiten dat het gewoon het slimste is om te doen, zorgt een veilige werkomgeving ook voor meer commitment vanuit het team. Je maakt toch als team zo’n dag de moeite waard!
 
 
De film mag nog niet worden vrijgegeven, omdat de winnaar nog niet bekend is gemaakt. Wel kun je hier de Behind the Scenes video bekijken! 
 
Tekst: Josephine Hoendervangers
Foto’s: Linde Dorenbos

 

 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF