24-11-2020

Vers avond

VERS X BADLANDS: Who Is She ?

Het lichaam van de vrouw op het witte doek is veel bekeken en besproken. Maar wie is deze vrouw eigenlijk? En wat heeft zij hier zelf over te zeggen? Tijdens het programma Who is she? gaan we met drie generaties actrices in gesprek over de rol van de vrouw in de Nederlandse beeldcultuur.

Ook het Nederlandse filmlandschap kon in de jaren 70 niet ontsnappen aan de tweede feministische golf. Op het witte doek verscheen meer bloot. De seksualiteit mocht eindelijk toegeƫigend worden. Maar door wie eigenlijk? Het waren dezelfde jaren 70 waarin Laura Mulvey schreef over de male gaze, het concept dat beschrijft hoe film vooral gestructureerd is vanuit de mannelijke kijker en dat vrouwen en hun lichamen hierin vaak een passieve rol toebedeeld krijgen.

Vijftig jaar later gaan wij met drie generaties Nederlandse actrices in gesprek over hoe zij kijken naar de rol van vrouw in film. Was de naaktheid die zijn intrede deed in de jaren 70 inderdaad schijn en heeft het lichaam van de vrouw inmiddels aan autonomie gewonnen? Ook praten we over de rol van identiteitspolitiek in dit debat en de verantwoordelijkheid van de filmmaker.Het publiek kan vragen stellen via de app Mentimeter. Te gast is onder andere Susan Visser en Hanna van Vliet. Moderator is Isabel Sheridan.

VERS-leden kunnen zich gratis aanmelden door een mail te sturen naar [email protected], vergeet in je mail niet je lid-nummer te vermelden!

ZUSJE
Naast het programma draait EYE achteraf de film Zusje (Robert Jan Westdijk, 1995) op 35mm. De film is ook kosteloos te bezoeken voor VERS leden na afloop van het programma. 

Over het event:
Datum: Maandag 6 september 2021
Locatie: EYE Filmmuseum
Tijd: 19:00 -20:50
Tickets: https://www.eyefilm.nl/nl/whats-on/vers-x-badlands/511699

Let op!
- Ben jij VERS-lid? Dan is dit evenement gratis voor jou! Je moet echter nog wel jouw ticket reserveren via de website van EYE, waar je jouw naam (en evt. VERS-lidnummer) in moet vullen.



 

Janniek Sinnige


Safirah Dijkstra


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF