12-01-2021

Vers special

ReFresh Online Masterclass - 25 januari 2021

VERS en Beeld en Geluid organiseren op maandag 25 januari de ReFresh Online Masterclass. Filmmakers vertellen over hun ervaring met gebruik van archiefcollecties in recente producties. Aan het woord komen Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe), Joram Lürsen (Vliegende Hollanders) en Edward Liddiard en Daan van Citters (De Oost / De Wereld Van De Oost). Hoe zijn deze producties tot stand gekomen? Wat waren de grootste uitdagingen?
Valentine Kuypers en Juliette Jansen van Beeld en Geluid vertellen over de verschillende collecties en de projecten die Beeld en Geluid organiseert met betrekking tot hergebruik.
Moderator: Noa Johannes.
 
De masterclass dient als inspiratie voor het ontwikkeltraject ReFresh. Beginnende makers krijgen de kans om de creatieve mogelijkheden van archiefmateriaal te ontdekken. Deadline voor dit traject is 22 februari. Lees hier meer over het traject.


Ze noemen me Baboe - Sandra Beerends

De succesvolle documentaire Ze noemen me Baboe is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit de collecties van EYE, Beeld en Geluid en NHK. Regisseur Sandra Beerends vertelt in de film het verhaal van het Javaanse kindermeisje Alima in dienst van een Nederlands gezin. Uit archiefbeelden, aangevuld met muziek en audiocommentaar, reconstrueert Beerends Alima's lotgevallen ten tijde van de Japanse bezetting, de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd en de politionele acties waarmee Nederland zijn koloniale bezit probeerde veilig te stellen.


Vliegende Hollanders - Joram Lürsen 

Vliegende Hollanders is de 8-delige dramaserie over de pionierstijd van de Nederlandse luchtvaart die afgelopen najaar op de NPO1 een groot publiek trok. Slim gebruik van archiefbeelden uit het begin van de 20e eeuw versterkt  het gevoel van authenticiteit. Regisseur Joram Lürsen vond met de researchers van Beeld en Geluid beelden die naadloos aansluiten bij de scènes gespeeld door Bram Suijker en Fedja van Huêt (als Anthony Fokker), en Steef de Bot en Daan Schuurmans (als Albert Plesman).


De Oost / De Wereld Van De Oost  - Edward Liddiard en Daan van Citters

Rondom de nieuwe speelfilm De Oost (verwachte release april/mei 2021) is door filmproducent New Amsterdam Film Company en creative storytelling Hyper Epic een impact campagne opgezet: De Wereld van de Oost. Deze campagne richt zich samen met de film op de onderbelichte geschiedenis van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (die in 2020 precies 75 jaar geleden uitbrak).
De Wereld Van De Oost gebruikt veel archiefmateriaal - afkomstig uit de research voor de film - dat een ander perspectief biedt op deze geschiedenis. Historicus en researcher Edward Liddiard vertelt hierover. Filmmaker en filmmaker/acteur Daan van Citters vertelt over de persoonlijke documentaire die hij maakt naar aanleiding van het archiefmateriaal dat hij vond over zijn eigen opa die in deze oorlog vocht. 


Details:
Datum: maandag 25 januari 2021
Locatie: online
Tijd: 19:30- 21:00
Ticket: Koop hier jouw ticket voor de masterclass. 
Regulier ticket €5,- // VERS leden gratis (zorg wel dat je een ticket reserveert)

Wil je meer weten over het talentontwikkelingstraject ReFresh? Check dan hier de voorwaardes en data. 

 

 

11-06-2021

Vers special

FEEST! VERS BESTAAT 25 JAAR! »
12-01-2021

Vers special

ReFresh Workshops »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF