16-03-2021

Vers special

De geselecteerde makers van ReFresh zijn bekend!

VERS en Beeld en Geluid slaan de handen ineen voor een nieuw talentontwikkelingstraject: ReFresh. Beginnende makers krijgen de kans om de potentie te ontdekken van de enorme collectie van Beeld en Geluid. Van masterclass tot pitch: leer alles over archiefgebruik.

Uit alle inzendingen zijn 5 makers geselecteerd die in zowel ambitie als originaliteit opvielen. 
We stellen ze graag aan je voor!


Julia Schmitz





Julia Schmitz (1993, NL) is een filmmaker die de scheiding tussen fictie en non-fictie in zowel het genre documentaire als in haar onderwerpen uitdaagt. Na te hebben geëxperimenteerd met film installaties aan de Royal Academy of Art (Den Haag, NL), zette ze haar onderzoek naar representatie methoden voort aan de MA Visual Anthropology op Goldsmiths University (Londen, VK). In haar werk onderzoekt ze op luchtige wijze onderwerpen met complexe en diverse karakters, zoals de vele theorieën over vrouwelijke seksualiteit en de beeldvorming hieromheen. Ze is geïnteresseerd in hoe verhalen worden geconstrueerd en welke rol beelden daarin spelen. Met een essayistische benadering verbindt ze beeld en geluid op ietwat ondeugende maar poëtische manieren, die zowel het persoonlijke als het politieke willen ontdekken in het representeren van de realiteit.


Dobber Bolhuis





Na het succesvol afronden van de studie Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden in 2015 besloot Dobber Bolhuis zich op de praktische kant van film te richten. Hij liep stage bij producent Circe Film en marketing- en promotiebedrijf Film Inc. waar hij kennismaakte met de Nederlandse filmindustrie.  

In 2016 begon hij aan de opleiding Productie aan de Nederlandse Filmacademie. In het tweede en derde jaar produceerde hij zowel binnen als buiten de academie korte fictie- en documentairefilms. In 2019 won hij met het projectplan Fietsvakantie (Sven Peetoom, 2020) de Filmkick van het Noordelijk Film Festival. Tijdens zijn stage bij Zeppers Film specialiseerde hij zich verder op het gebied van documentaire productie. In 2020 won zijn documentaire-regiedebuut Mien Vreejheid (2020) de 148 Hour Doc competitie van het Limburgs Filmfestival en produceerde hij de HKU afstudeerdocumentaire Ich bin der Fluß (Rashel van der Schaaf, 2020). Tijdens zijn afstudeerjaar op de Filmacademie produceerde Dobber de documentaire The Ballet of Service (Marlies Smeenge, 2020) en was hij researcher en postproductie supervisor van A View From Above (Dylan Werkman, 2020).  

In de loop van zijn studie aan de Filmacademie heeft Dobber een voorkeur ontwikkeld voor het produceren en regisseren van documentaires, het werken met interactieve vertelvormen en impactproductie. In december 2020 won hij de NAPA-award voor productietalent op de NFF Talentendagen. Op dit moment werkt hij aan de pilot van een 3LAB webserie in samenwerking met de AVROTROS.


Luna Hupperetz





Luna Hupperetz is recentelijk afgestudeerd aan de Master Curating Art & Cultures, Universiteit van Amsterdam. In haar masterscriptie over de Cineclub Vrijheidsfilms collectie richtte ze zich op het reconstrueren van het Nederlandse activistische 16mm film distributie- en vertoningscircuit in de jaren ‘60 tot ‘80. Op dit moment werkt ze samen met Kiki Ho en Ananta Khemradj aan de korte documentaire over Oema foe Sranan (1978), een film die is opgerakeld uit de Cineclub collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en momenteel wordt gerestaureerd door EYE Filmmuseum. In haar deelname bij ReFresh zal ze onderzoek doen naar de beeldvorming van de strijdbare organisaties die schuil gaan achter de productie van Oema foe Sranan: Cineclub Vrijheidsfilms en LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). 


Robin Coops





Robin Coops (1988) is een multidisciplinair kunstenaar. Hij studeerde aan de regieopleiding in Maastricht waarna hij een master volgde op het Conservatorium in Den Haag en de Filmacademie in Amsterdam. Hij richt zich op het spanningsveld tussen de angst en het verlangen de controle te verliezen, zowel als thematiek dan wel methodiek. Het gebruik van (nieuwe) technologie in relatie tot het lichaam speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Coops werkte samen met verschillende gezelschappen waaronder Oorkaan, Silbersee & DNOA. Onder zijn eigen stichting de M31 Foundation produceerde en regisseerde hij werken als de opera Der Kaiser von Atlantis en de dansfilm Sync. Daarnaast componeert hij eigen progressieve popmuziek waarmee hij de grenzen van het popconcert onderzoekt. In 2020-2021 zal hij verder werken aan een nieuwe multiplayer film, het virtuele concert The Saga of Sage en de VR Opéra Orphée | L’Amour | Eurydice.


Merel Raats





Waarom doen mensen wat ze doen? Deze vraag ligt ten grondslag aan de multimedia werken van Merel Raats (23). Als artistic researcher, met een achtergrond in culturele antropologie, observeert zij de bestaande wereld om het mogelijke zichtbaar te maken. ‘Ons dagelijks leven is gevuld met acties om betekenis te geven aan het bestaan. Het liefste brengt ze die alledaagse praktijk in beeld zodat we onze eigen plek in de wereld beter leren begrijpen’. Momenteel werkt ze aan haar filmplan PARELS en PARADES waarin ze een podium creëert voor queer senioren. Hier zal ze onder begeleiding aan verder werken in het ontwikkelingstraject ReFresh. ‘Zo zoek ik zelf ook stapje voor stapje naar mijn eigen plek in de wereld’.


Meer over ReFresh

Ook als je niet geselecteerd bent, kun je de workshops - tegen betaling - bijwonen, los of de hele reeks. Het aantal plaatsen is beperkt. De workshops zijn live bij Beeld en Geluid in Hilversum (o.v.b. van coronamaatregelen).
Lees hier meer over ReFresh workshops en de voorwaarden om deel te nemen aan het traject.



 

 

07-11-2023

Vers special

CINERADAR #6 »
25-08-2023

Vers special

Cineradar #6 call for entry »
08-05-2023

Vers special

CINERADAR #5 »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF