21-06-2021

Vers Nieuws

De genomineerden voor de VERS Film Awards zijn bekend!

De genomineerden voor de VERS Film Awards op 6 t/m 8 augustus zijn bekend ! De vijftien regisseurs die genomineerd zijn voor het winnen van de Awards zullen op de Awards strijden om de juryprijzen voor Beste Film, Beste Cinematografie en Beste Montage. Hieronder vind je een overzicht van de genomineerden!


AARDBEI - LEENDERT ROOSENBRAND

In een smoezelig hotel aan het einde van de wereld maken gasten en medewerkers kennis met het noodlot. Het noodlot is een oude dame die in de lobby van het hotel achter een fruitautomaat zit. Onverschillig drukt ze op de knoppen terwijl de afbeeldingen beslissen over leven en dood.

Leendert Roosenbrand is een autodidacte filmmaker. Hij studeerde culturele antropologie en werkte als freelance journalist en muzikant / liedjesschrijver. In 2015 schreef en regisseerde hij zijn eerste korte film HOND. Aardbei is zijn tweede korte film. Op dit moment werkt hij aan een korte animatiefilm schrijft hij een script voor een autobiografisch geïnspireerde speelfilm over het seksueel ontwaken van een 15-jarige domineeszoon.


FIETSVAKANTIE - SVEN PEETOOM

Fietsvakantie is een korte road movie, waarin twee jongvolwassen vrienden, Ravi en Vincent, onderweg naar een concert op zoek zijn naar wilde avonturen. Ze proberen hun verwaterende vriendschap nieuw leven in te blazen tijdens deze trip, maar met verloren tentstokken, eindeloze wegen en puberale koppigheid drijven de twee steeds meer uit elkaar en lijkt de eindbestemming verder dan ooit
 
Sven Peetoom (1993) is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European FIlm College in 2017. Hij ontvang hierbij de Obel Scholarship van 11.000,- voor aanstormend filmtalent. Sven kenmerkt zich door intieme films met ruwe randjes. In zijn regie heeft hij een speciale focus op cinematografie, geloofwaardige protagonisten en sfeer. Of het een documentaire is over de veranderende verhoudingen tussen mens en natuur in IJsland, een serie over de Rotterdamse nacht of een fictie op de fiets door Friesland, zijn films tekenen zich door kleine personage gedreven verhalen gepositioneerd in de werkelijke wereld. 


WHEN YOU HEAR THE DIVINE CALL - FESTUS TOLL

Morele vragen en de zoektocht naar identiteit komen samen in deze korte documentaire over wat ‘thuis’ betekent als een half Europees, half Afrikaans kind.

Door oude en nieuwe beelden te combineren, verkent Festus Toll (We Will Maintain, IDFA 2017) zijn biculturele identiteit op een experimentele en essayistische manier, die in de buurt komt van een hiphop-videoclip. De film balanceert tussen Nederland en Kenia, angst en hoop, falen en geluk, dakloosheid en thuis, wat anderen van je maken en wie je echt bent.


STUCKWITHU - TIMO OTTEVANGER

Gaby en Kesh zijn twee slackers van begin twintig die hun dagen vullen met het ophalen van jeugdherinneringen. Wanneer de twee lucht krijgen van een schuimparty besluiten ze samen nog één keer hun tienerjaren te herbeleven...

Timo Ottevanger studeerde in 2019 af aan de Nederlandse Filmacademie. Na de academie werkte Timo aan een aantal online series waaronder Bad Influencer (2019) en maakte hij een korte film in het kader van ‘Kort!’. Ook ging Timo als commercial regisseur aan de slag bij DPPLR waar hij meerdere (internationale) commercials maakte. Momenteel werkt Timo aan een mid-lengte film voor Videoland.



LANDSCHAP MET TWEE EIKEN - THOMAS STOKMANS

De introverte Kees kan het verleden niet loslaten. Een gebroken hart en de gedachten aan zijn ex-vriendin blijven hem tarten. We volgen hem op werk, thuis aan de keukentafel, tijdens een ontmoeting met zijn moeder en struinend over de Wallen. Waar hij ook is, het verdriet laat hem niet los. Een poëtische film zonder dialoog, een sfeervol innemend portret.

Thomas Stokmans (Rotterdam, 1986) behaalde zijn masterdiploma in hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in het cureren van hedendaagse kunst tijdens een duale master aan de Whitechapel Gallery in Londen. Landschap met Twee Eiken is na Vader op Zoon de tweede film die hij schreef en regisseerde. In de zomer van 2021 komt zijn derde korte film uit genaamd Voor de Stilte. 


FLORA - MISCHA DOLS

Adam en zijn vier collega's stikken in hun pods op de planeet Venus. Nu belangrijke missies gefaald zijn en de middelen op beginnen te raken, vinden ze alleen nog troost in virtual-reality simulaties. Gevangen tussen het virtuele en het fysieke, richt Adam zijn lustige blik op het mysterieuze Venus bos. Het bos heeft Adam in haar greep. In het zweterige hoofdkwartier geplaatst op verschroeide aarde, blijft er niets anders over dan absurdisme.

"Born in Amsterdam in 1996, I have been making films since I was a kid. After working in the Dutch film industry for several years I moved to Brussels in 2017 to attend the LUCA school of arts (Sint-Lukas). Here in Brussels I have been exploring the art side of cinema, making short films and installations. In 2019 I was granted a fine arts fellowship at the Korea National University of Arts in Seoul, where I developed a broader, intermedia approach to filmmaking during my 5-month stay. Now in the master's programme at LUCA, I'm spending the year having as much fun with filmmaking as possible."


DEMI - RACHEL VAN BRUGGEN

De door haar ouders overbeschermde Demi (23) raakt zwanger van een vrijgevochten muzikant. Wanneer haar ouders zich vervolgens te veel met de zwangerschap bemoeien, vlucht Demi op haar scooter impulsief van huis. De tocht die volgt doet haar inzien hoe ze op haar eigen benen kan gaan staan.

Rachel van Bruggen (1993) behaalde eerst haar Master Filmstudies en studeerde daarna regie aan de Filmacademie. In 2020 studeerde ze daar af met een film die ze niet alleen regisseerde maar waarvoor ze samen met Lasse Feijen het scenario schreef, genaamd Demi. De film is een roadmovie over de reis van een zwangere twintiger onderweg naar de vader van haar kind in België. In haar kleurrijke films onderzoekt Rachel de menselijke grillen en wil ze het publiek met een empathische bril naar ál de personages laten kijken. Hoe onbegrijpelijk ze in eerste instantie soms ook lijken. Op dit moment is ze een jeugdserie aan het ontwikkelen en werkt daarnaast als regieassistent bij verschillende filmproducties.


COME HERE, COME HERE - JULIA STERRE SCHMITZ

Hoe wordt je een multi-orgastische vrouw? Via een ontdekkingstocht door de vele theorieën en beeldvormingen rondom vrouwelijk seksueel genot verweeft deze associatieve film de kennis van experts en seksuologen met de filmmaker’s eigen fantasieën, herinneringen en verwarringen: door wie wordt seksuele kennis eigenlijk geproduceerd? En hoe visualiseren
we het onzichtbare?

Julia Schmitz (1993) is een filmmaker met een grote fascinatie voor het proces van beeldvorming en de constructie van verhalen. In haar associatieve films onderzoekt ze vaak complexe onderwerpen, zoals seksueel plezier, met een luchtige en ietwat stoutmoedige benadering. Dit geeft het werk diepgang zonder zwaarte, waarbij humor en poëzie samen spelen binnen gedurfde beeld- en geluid montages. Met een essayistische stijl reflecteert ze
op zowel het persoonlijke als het politieke binnen de daad van het representeren. Julia studeerde aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten (Den Haag) waar zij experimenteerde met film-installaties. Ze verdiepte haar praktijk aan de Master Visual Anthropology op Goldsmiths University (London). Momenteel doet ze onderzoek naar beeldvorming en ervaringen rondom het hebben van een penis.


ER IS EEN GEEST VAN MIJ - MATEO VEGA

Een poging tot rouw om persoonlijke en politieke toekomsten die nooit tot stand kwamen. We zien bevreemdende figuren, stedelijke ruïnes, verzengende branden en microscopische beelden van rottende lichamelijke materie. Thema’s zoals neoliberale beloften van vooruitgang, de opkomst van het fascisme, zelfbeeld en volwassenheid worden samengebracht in een tweetalig gedicht.

Mateo Vega is een filmmaker gevestigd in Amsterdam. Hij is geboren in 1994 in Lima, Peru en is als kind naar Amsterdam verhuisd. Hij heeft aan het Amsterdam University College en the New School gestudeerd, waar hij zich in film en filosofie specialiseerde. Momenteel ben is hij aan het afstuderen van mijn master Moving Image aan het Sandberg Instituut. Zijn recente werk gaat vaak over “verloren toekomsten”: verlies met betrekking tot stadsvernieuwing, gefaalde beloftes van vooruitgang, het gebrek aan ruimte voor tegencultuur. Hij voelt zich aangetrokken tot poëtische mechanismen van herinnering en projectie, maar altijd vanuit een hedendaagse materiële kritiek. Zijn projecten zijn het liefst gemeenschapsgericht en combineren disciplines zoals tekst, muziek, en cultureel organiseren. Zijn werk is gesteund door het Nederlands Filmfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stichting Niemeijer Fonds en is internationaal vertoond op plekken zoals het International Film Festival Rotterdam en het Leuven Kortfilmfestival.


CHARLIE Z - KAREL KONINGS

Boxing’s rising Youtube star ‘Charlie Z’ and his wicked manager Rabid try to impress a documentary crew following them to their next big fight. Charlie is an introverted small town boxer who, backed up by his fame seeking manager Rabid, wants to prove he is the best. After going viral by viscously beating up amateurs, a documentary crew decides to follow Charlie and Rabid for a day.

Karel Konings makes his directorial debut with “Charlie Z”. Shot in Belgium and The Netherlands during the covid pandemic, the film is based on the internet troll Charlie Zelenoff, who acquired fifteen minutes of YouTube fame by challenging unexperienced boxers in the gym and then brutally
beating them up. The son of a government accountant and tax collector, Konings obtained his masters from the Catholic University of Leuven, where he majored in Chemical Engineering. Not being fulfilled with this career, he went to the Theatre Academy of Amsterdam (AHK) and learnt the craft of acting. During this period, he sparked a passion for filmmaking. Now having directed his first short film, he is determined to one day make his dream film that will fire up the hearts of all cinema lovers.


COME HERE - MARIEKE ELZERMAN

Sam is a shy young woman who works as a dog caretaker at the animal shelter in Ostend. Her colleague Koen is a dog behavioural therapist and teaches people about the upbringing of dogs. Sam prefers to stay with the animals and is fully committed to the daily chores at the shelter. But when Sam meets a nervous young woman who struggles with the upbringing of her dog, she decides to help her in her own way. 
Come here is a sensory portrait of a burgeoning friendship in sound, gesture and movement.

Marieke Elzerman (1996) was born in Amsterdam and studied both her bachelor and master in filmmaking at the KASK School of Arts in Ghent. In January 2018 her bachelor project Marieme, Marieke (2018) premiered at Galerie Van Gelder in Amsterdam. In May 2018 she was selected for the workshop 'Filming in Peru' with Werner Herzog. In the same year she did an internship in Lisbon with the Portuguese director Salomé Lamas. She is currently studying at the Elías Querejeta Zine Eskola in San Sebastián.


SHADOW TILL YOU RETURN - RAMY MOHARAM FOUAD

Mona blijft alleen achter in een groot en leeg huis, nadat haar geliefde naar het oorlogsfront vertrok. Maandenlang krijgt ze geen nieuws van hem. De dagen duren lang. De oude muren houden de herinnering aan een warme liefde nog eventjes vast. Mona wacht, hoopt en waadt eenzaam rond in het verlaten huis, als een schaduw van wie ze ooit was.

Ramy Moharam Fouad (1999) is a Belgian film director, photographer and creative director. His passion for the audiovisual world is rooted in photography, where Ramy was able to experiment a lot during his teenage years. After participating in several competitions with his personal work, he started to roll into the backstage of various Belgian musicians and bands, following them around on tour. Always on the road with his brother, singer-songwriter Tamino, Ramy created his brother's visual identity during his breakthrough and still does. At that time he discovered an equally grown passion for moving images and after he directed his first music video at the age of 16 for the song 'Cigar' by Tamino, he knew directing was his path to walk. From then on, Ramy has been directing many music videos for artists like Tamino, Blackwave, IBE, Emma Bale and Selah Sue. When not on tour or working on a music video, Ramy mainly works on his own short films, telling stories that he feels need to be told. His most recent work is 'Shadow, till you return', a film he created together with Violet Braeckman. Despite his young age, Ramy has managed to create a visual world of his own in which he focuses on the slowness in storytelling, creating an environment where carefully chosen images can stand on its own and actors get the space where they're able to really act.


BIRDLAND - ASHGAN EL-HAMUS

Eight-year-old Skye and her mother Joy live on a trailer site on the edge of town. Skye wants to be like her mother so much that she copies her behaviour. In the process, Skye explores the boundaries of Joy’s liberal upbringing style. The intuitive photography gives the viewer access to Skye’s perspective, in this intimate, candid film.

Ashgan El-Hamus(pronounced: Ash Gen EL Hæms) graduated as a screen writer at The Netherlands Film Academy in 2017. In her graduation year she also co-directed the student film HABIBA. After that she followed a course in directing at LUCA, School of Arts in Brussels and wrote two seasons of the Dutch version of the TV-show SKAM. Since October 2019 Ashgan has a bi-weekly column for the national newspaper Het Parool. Currently she’s working as a writer on the feature film debut of director Bobbie Koek, as well as developing new film projects as a director. Birdland is her debut as a director.



BABA - SARAH BLOK & LISA KONNO

Ceylan Utlu moved from Turkey to The Netherlands forty years ago to provide his left-wing ideology with western knowledge. After having had the education he wanted, he would go back to make himself useful to his own country. His half-Turkish half-Dutch daughter wonders why things didn't go the way her dad
planned it and asks him about immigration, integration, relationships, and loneliness. As both father and daughter consciously do not talk about everything, gaps arise in the portrait. These gaps are filled with stylised scenes that tell a story by themselves. The combination of designed elements and documentary makes BABA a 14 minute surrealistic portrait with a light-hearted tone that fits the main character.

Sarah BLOK graduated from the HKU University of the Arts in Utrecht in 2015 and is based in Amsterdam. She creates theatre shows (on location) and wrote the screenplay for the short film Het Hele Verhaal, directed by Teddy Cherim. Together with Lisa Konno, she started the ongoing project about non-stereotypical migration stories. The first part, Nobu, was finished in 2018. The second part of the short documentary trilogy is Baba.



 

 

28-11-2023

Vers Nieuws

VERS lidmaatschap »
27-11-2023

Vers Nieuws

vers zoekt penningmeester »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF