08-02-2022

Online artikel

3 peper-in-je-reet-documentaires op Sundance 2022

Documentaires geven je inkijkjes in werelden waar je zelf nooit zou komen, plaatsen nieuwsverhalen in grotere context, maar zijn soms ook juist net dat beetje peper in je reet dat je nodig hebt. Op 20 januari ging het Sundance Film Festival 2022 digitaal van start. Er werden 40 docu’s geprogrammeerd. VERS pikte er drie uit die je niet alleen aan het denken zetten, maar ook in beweging kunnen brengen.



  1. Nothing Compares
Regisseur: Kathryn Ferguson

Nothing Compares vertelt het verhaal van Sinéad O’Connors vlucht naar wereldfaam aan het einde van de jaren ‘80 en begin van de jaren ‘90, met als hoogtepunt en belangrijkste catapult haar megahit Nothing Compares 2 U. De film is het ultieme testament van de badass die Sinéads is en laat je, net als vele recente documentaires over popsterren uit dit tijdperk, nog eens nadenken over hoe zij destijds behandeld werd voor haar (politiek) uitgesproken mening. Hoewel de film ook oogkleppen opzet voor enkele belangrijke gebeurtenissen of elementen in het leven van hoofdpersoon Sinéad, doet dat niet af aan het leven dat zij tot dusver publiekelijk leefde. Het is een waardig manifest over het belang van artiesten die ergens voor en staan en wat dit teweeg kan brengen. 







2. The Exiles
Regisseur: Violet Columbus & Ben Klein

Twee woorden: Christine Choy. Als deze vrouw je geen motivatie geeft om meer te doen, dan is dit lijstje misschien niet aan je besteedt. Meer actie, meer eerlijkheid, meer vrijheid, meer schijt. The Exiles begint als een film over de impact van Choys documentaire werk, maar verandert uiteindelijk in een film-binnen-een-film aan de hand van de door Choy’s gemaakte opnames van drie Chinese verbannen dissidenten van de Tiananmenplein opstand in 1989. Het is een pijnlijke les moderne geschiedenis die een inkijkje geeft in zowel het China van toen als nu en politiek, communisme, kapitalisme, macht, media, verraad én het veranderende imago van Amerika niet schuwt. 








3. Fire of Love
Regisseur: Sara Dosa

Prachtige beelden van lava, een borrelend geluid dat je nooit eerder hoorde en twee gepassioneerde vulkanologen. Zelfs het liefdevolle portret Fire of Love zet je aan het denken én in de actiemodus. Terwijl de soms bijna poëtische teksten in de voice over, ingesproken door filmmaker Miranda July, je de nobele missie van deze twee daredevils helpen begrijpen, kukel je bijna met hen mee de afgrond in. Expres, want wat deze documentaire je heel duidelijk probeert te maken, is dat nieuwsgierigheid angst altijd overtreft. Je komt steeds dichterbij het vuur en ziet hoe Katia en Maurice Krafft zichzelf tot het uiterste drijven. Het is hen echter niet per se om de spanning te doen is, dan wel zoveel mogelijk kennis vergaren en die verspreiden. Hun werk redde levens, dat is hun nalatenschap.


Vorige maand was onze redacteur Loeke de Waal digitaal aanwezig op het Sundance Film Festival om live verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.





 

Loeke de Waal


 

16-06-2023

Online artikel

VERS ZOEKT NIEUWE HOOFDREDACTEUR »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF