02-10-2022

Online artikel

Top 5 must-sees vanaf TIFF22

Dit weekend won Steven Spielbergs semi-autobiografische film The Fabelmans de befaamde People’s Choice award op het Toronto International Film Festival. Een winst die de film slechts een week na de wereldpremière op het internationale filmfestival direct op de kaart zette voor de Oscars van 2023. Op het programma stonden deze 47e editie van TIFF maar liefst ruim 200 andere films.

Films met een duidelijke boodschap, films die puur moesten entertainen en films die je een kijkje gaven in een nieuwe wereld. Wat het Toronto International Film Festival vooral goed doet, is het bij elkaar brengen van films uit allerlei verschillende genres, perspectieven en culturen. Van genrefilms tot westerns, stop motion animaties, (zwarte) komedies, slashers, thrillers en romantische en dramatische films.

Wij zetten vijf films van het festival uit verschillende genres voor je op een rijtje, waarvan wij denken dat je die gezien moet hebben. Films die je aan het denken zetten, kansen creëren voor soortgelijke projecten in de toekomst of gewoon films die ook kans hebben op een Oscar. Want er is nog veel meer dan Spielberg!



5. The Woman King
Regisseur: Gina Prince-Bythewood
Cast: o.a. Viola Davis, Lashana Lynch, Thuso Mbedu, John Boyega

The Woman King is een historisch epos over de vrouwen van de Agojie, het leger van het Afrikaanse koninkrijk Dahomey. Het verhaal is gebaseerd op waarheid en doet denken aan Sparta, gladiatoren en Braveheart, met één groot verschil: centraal staan vrouwen en ze zijn zwart. Maar net zo complex, vechtend voor een dubieus doel en met dromen over meer. The Woman King is groots, je kunt er eindeloos naar kijken en het lijkt - zeker met Viola Davis in de hoofdrol - een opstapje naar meer. Niet alleen binnen de wereld van The Woman King, maar in Hollywood als geheel. 



4. All the Beauty and the Bloodshed (documentaire)
Regisseur: Laura Poitras

All The Beauty and the Bloodshed is een goed voorbeeld van hoe een groter, abstract verhaal over rebellie en activisme goed samensmelt in een portret van het leven van een artiest. De documentaire over fotografe Nan Goldin en haar strijd tegen de de Sackler familie, die verantwoordelijk is voor de opioid crisis, won in Venetië de Gouden Leeuw voor Beste Film en oversteeg daarmee het documentaire genre. Dat betekent dat de kans behoorlijk groot is dat deze titel nog veel besproken zal worden in aanloop naar de Oscars en een grote kanshebber wordt in de documentaire categorie. Daarnaast is het gewoon een prachtige film over het belang van de waarheid, het verantwoordelijk stellen van mensen met macht en geld, maar bovenal liefde. Hoe? Dat moet je zelf ondervinden. 



3. The Banshees of Inisherin
Regisseur: Martin McDonagh
Cast: o.a. Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

Soms is het gewoon lekker om naar een (behoorlijk zwarte) komedie te kijken. En als je het doet, zorg dan dat het The Banshees of Inisherin is. De film van Martin McDonagh over twee mannen die al hun leven lang vrienden zijn, maar één van hen plots besluit de vriendschap te beëindigen, is goed geschreven, strak gemonteerd en fantastisch (exentriek) geacteerd door Colin Farrell en Brendan Gleeson. De drie zijn voor het eerst weer samen sinds de klassieker In Bruges (2008). Bekijk deze film ook gerust als een serieuze oproep een aparte award categorie voor wenkbrauwen in het leven te roepen, met als eerste winnaar die van Colin Farrell.



2. The Menu
Regisseur: Mark Mylod
Cast: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicolas Hoult, Hong Chau, Judith Light, John Leguizamo en nog veel meer

Op het festival waren talloze films en documentaires te zien die in enige vorm in het thema ‘kill the rich’ of op zijn minst ‘neem wraak op de rijken’ zouden kunnen passen. Een thema dat sinds Parasite (2019) in de mainstream terecht kwam en sinds een jaar echt op stoom kwam in de filmwereld. Neem het eerder genoemde All the Beauty and the Bloodshed, of de winnaar van de Palme d’Or in Cannes, Triangle of Sadness. Van alle films op TIFF binnen dit thema, is The Menu echter het meest aantrekkelijk. Op een afgelegen eiland serveert Chef Slowik (Fiennes) een tot in de puntjes uitgewerkt menu, met enkele schokkende verrassingen voor zijn gasten. Denk: satire, thriller en… Chef’s Table. Meer zal ik er niet over weggeven.



1. The Wonder
Regisseur: Sebastián Lelio
Cast: o.a. Florence Pugh, Kíla Lord Cassidy, Tom Burke

The Wonder is een must-see voor alle verhalen vertellers. Lelio kiest er namelijk voor de film te openen en af te sluiten met een expliciete referentie naar het maken van de film. Naar eigen zeggen om te voorkomen dat mensen te fanatiek worden over de film, waar hij met zijn verhaal juist een punt over probeert te maken. In de film over een zuster (Pugh) die gevraagd wordt een ‘wonder’ (Cassidy) te observeren clashen namelijk twee geloofssystemen: wetenschap en religie. Het is een film die je nog wel even bij blijft en aan het denken zet, vooral als je open staat voor al Lelio’s verschillende interpretaties. The Wonder is aan het einde van het jaar te zien op Netflix.


Deze maand was onze redacteur Loeke de Waal in Canada aanwezig op het Toronto International Film Festival om verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

 

Loeke de Waal


 

16-06-2023

Online artikel

VERS ZOEKT NIEUWE HOOFDREDACTEUR »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF