03-10-2022

Online artikel

Uitgeblust zijn in de bloei van je leven.

Brandstof is de eerste van vijf Teledoc Campus documentaires die wordt uitgezonden op NPO 2. VERS ging in gesprek met de regisseurs van Brandstof. Bo van der Meer en Roswitha de Boer – Zuiderveen bespreken in hun film het thema burn-out. Zes jonge mensen die te maken hebben (gehad) met een burn-out vertellen over hun ervaringen. Alle vertellingen samen vormen een collectief verhaal waarin we een beeld krijgen van wat een burn-out met een mens kan doen. Wat meteen duidelijk wordt, is dat opgebrand zijn niets met leeftijd te maken heeft. 



"Het viel ons op dat heel veel jonge mensen om ons heen burn-out klachten of daadwerkelijk een burn-out hadden. Het is onszelf ook niet onbekend dat je het gevoel hebt dat je op een soort randje balanceert. Ook al is het dus overal om ons heen, het is alsnog een taboe.” 



Bo en Roswitha willen met de documentaire in gesprek gaan over iets wat ons allemaal kan overkomen. Zelfs de mensen van wie je denkt dat ze onuitputtelijk zijn kunnen ook opeens zonder brandstof zitten, misschien júíst zij. 

De zes mensen die hun verhaal vertellen bevinden zich allemaal in een zwarte studio met filmisch licht op hen gericht. Dit sluit aan op een metafoor die wordt beschreven: Een burn-out is alsof je in de coulissen van een theater staat. Je moet op het juiste moment in de spotlights stappen en jouw leven leiden zoals het hoort. Maar het lukt je gewoon niet; iets houdt je tegen. 

Door deze zorgvuldig uitgekozen ruimte voel je je als kijker afgesloten van de wereld en word je meegenomen in de ervaringen van de sprekers. 

De studio wordt afgewisseld met een lichtkunstwerk. Dit prikkelende werk sluit aan op de verhalen en gevoelens die gedeeld worden. De installatie beeldt het universele in de verhalen van de verschillende mensen uit, maar dat niet alleen: het geeft je ook het gevoel dat je je kunt inleven in de ervaringen die worden verteld. Uiteindelijk breken de personages los uit hun begrensde omgeving en lijkt er licht aan het einde van de tunnel. 
Maar bij dat lichtpuntje aangekomen zullen ze nog steeds rekening moeten blijven houden met grenzen. 



“De mensen die terugblikken op hun burn-out benoemen dat er altijd nog bepaalde elementen aanwezig blijven. Het heeft een blijvende impact.” 

De openhartige verhalen van de zes verschillende, jonge mensen vergroten het begrip voor een burn- out, en werken ook als een waarschuwing. Het is ongrijpbaar, vaak onzichtbaar maar kan iedereen overkomen. Je eigen grenzen en die van een ander respecteren zijn cruciaal om te voorkomen dat de brandstof op raakt. 



Dinsdag 4 oktober om 23:15 kun je Brandstof zien op NPO2
Op 14 oktober (week van de mentale gezondheid) wordt Brandstof vertoond in Pakhuis de Zwijger. 

Die avond zal de thematiek worden uitgediept door middel van een nagesprek. Deze keer zal er aandacht zijn voor het verhaal van personage Deborah, die samen met een GZ-psycholoog en een coach aan
 het gesprek zal deelnemen.


Geschreven door Pien Vroonland - Redacteur

 

 

16-06-2023

Online artikel

VERS ZOEKT NIEUWE HOOFDREDACTEUR »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF