06-12-2022

Online artikel

“Tim, ik ben in Wormerveer. Maar je mag het tegen niemand zeggen; waar ik ben.”

De vierde documentaire die in het kader van Teledoc Campus op televisie te zien is, is Luc. VERS sprak met Tim Bary, de maker van deze film. 


Luc is een portret dat grotendeels gefilmd is in de auto op weg naar plaatsen die Lucas wil bezoeken tijdens een kort moment van vrijheid. Dit moment heeft hij gecreëerd door weg te lopen uit gesloten jeugdzorg. Nadat Lucas Tim opbelt en zijn locatie doorgeeft begint de reis. Lucas vindt niet alleen vrijheid door in de duinen te schreeuwen; in de beschutte auto geeft Tim hem de ruimte om alles te zeggen wat er op zijn hart ligt. 

Tijdens de research periode van de documentaire focuste Tim zich op de puberteit: hoe deze wordt beleefd en hoe hij dit zelf heeft ervaren. Om meer informatie te vergaren ging hij chillen met groepen jongens op straat. Uiteindelijk herkende hij in een groep een bepaalde dynamiek die hij zocht voor de film die hij voor ogen had. 
 
“Terwijl ik met een vriendengroep aan het chillen was, waren zij aan de overkant van de straat aan het stoeien, schreeuwen en lawaai maken. Ik dacht: ja, die energie zoek ik in een groep. Toen ben ik erop afgestapt. Ik werd eerst een beetje uitgedaagd. Toen ze merkten dat ik interesse had in wie ze waren, kregen ze het gevoel: leuk, iemand ziet ons.”

 Toen het contact tussen filmmaker en personages nogal moeizaam verliep via de telefoon, moest Tim een ander plan bedenken om toch met de groep in contact te kunnen komen en blijven. “Ik ben toen naar datzelfde pleintje gefietst en toen zat Lucas daar op een bankje. Ik herkende hem van de groep. Hij zat daar in z’n eentje.”

Tim had zijn camera meegenomen en terwijl steeds meer van Lucas’ vrienden binnenstroomden op het pleintje, begon hij te filmen. “Filmend ben ik ze eigenlijk gaan leren kennen. En op die manier ben ik ook gaan researchen."

"De lens van m’n camera richtte zich het liefst op Lucas. Hij heeft een bepaalde charisma en uitstraling die ik fascinerend en intrigerend vind. Zo vond ik het hoofdpersonage van de film.”



Een paar dagen na het eerste filmmoment belde Lucas om te vertellen dat de film niet door kon gaan omdat hij opgesloten zat in gesloten jeugdzorg. Drie dagen daarna belde hij weer om te vragen of we konden chillen, hij was wel 2 dagen geleden weggelopen. Tim belde als eerste de moeder van Lucas met de vraag of hij Lucas’ situatie mocht vastleggen. Hij beloofde haar te laten weten hoe het met hem ging. Lucas’ moeder gaf toestemming. Tijdens de autorit naar Lucas besefte Tim dat hij van het plan om een observerende film te maken af moest stappen. Hij moést zichzelf wel betrekken bij het verhaal omdat hij de enige zou zijn wie Lucas aan kon spreken. “Dit stond niet in het filmplan wat ik had ingeleverd bij Teledoc Campus, maar ik moest anticiperen. Inspelen op een situatie die voor mij ook heel raar was omdat ik merkte dat het echt serieus was. Hij had bijvoorbeeld bijna niks gegeten” 

 Tijdens de rit langs plekken waar Lucas heen wilde, leerden Tim en Luc elkaar kennen. Vaak doet een documentairemaker veel research naar zijn onderwerp, benoemt Tim, maar nu was het zo dat hij Lucas goed leerde kennen tijdens het filmen zelf. Hierdoor zijn de vragen die worden gesteld in de documentaire puur uit interesse en nieuwsgierigheid. Hierdoor ontstaat er een echt gesprek tussen de twee mensen in de auto.c“Luc stelde zich heel erg open. Ik was eerlijk en hij was daardoor ook eerlijk. De sfeer was heel open en hij durfde mij dingen te vertellen. De auto voelt als een veilige plek waar je dingen met iemand kan delen zonder dat iedereen het hoort. Het is knap dat Lucas de camera weg kon denken en echt met mij praat.”

Als kijker leren we Lucas ook kennen, maar niet alleen door de dingen die hij zegt. De scène in de duinen, waar hij zijn enthousiasme voor de zee en voor de mogelijkheid om wilde paarden te zien niet kan onderdrukken voelt als een belangrijk moment. Zijn jeugdige, onschuldige verwondering staat in schril contrast met zijn situatie waarin hij vooral moet overleven. In dit moment lijkt hij zichzelf te kunnen zijn door de vrijheid die hij even voelt.
 
 Na deze filmische tocht waarin Tim en Lucas elkaar echt hebben leren kennen voelde Tim de mogelijkheid tot een volgende stap. Hij is bezig met de ontwikkeling van een langere film over Lucas. Door hun wederzijdse vertrouwen voelt het goed om meer samen te maken met Luc als startpunt. Om een tipje van de sluier op te lichten: Lucas woont nu dicht bij de zee.

Luc is dinsdag 6 december te zien op NPO 2 om 23:12 . Ook kun je de film terugkijken op 2doc.nl en npostart.nl



Geschreven door: Pien Vroonland

 

 

16-06-2023

Online artikel

VERS ZOEKT NIEUWE HOOFDREDACTEUR »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF