24-01-2023

Online artikel

One of a kind met een tweelingzus

Alleen Samen is de zesde en laatste Teledoc Campus documentaire afgelopen december werd uitgezonden op NPO2. VERS sprak met regisseur Kim Smeekes over de film waarin we Lisa en Chrisje ontmoeten als hechte tweelingzussen. Chrisje en Lisa hebben een band die bijna niet voor te stellen is, tenzij je ook samen met iemand in de baarmoeder hebt gezeten. In de documentaire zien we de fijne momenten die het tweelingzijn heeft, maar ook de moeilijkheden die deze sterke connectie met zich meebrengt. Hoe ga je er als individu mee om, als een groot deel van je identiteit gebaseerd is op samenzijn?Ongeveer tien jaar geleden ontmoetten Chrisje en regisseur Kim elkaar op werk. Kim vond Chrisje meteen een bijzonder en opvallend persoon.

“Grappig, kleurrijk, heel anders dan de rest van de mensen eigenlijk. Echt zo’n one of a kind... En toen kwam ik erachter dat dat dus niet zo was; dat Chrisje een tweelingzus heeft.”

Dat Chrisje en Lisa opvallend en fascinerend zijn als tweeling is opzichzelfstaand al bijzonder, maar het is nog geen verhaal voor een documentaire vond Kim. Jaren later, toen Kim en Chrisje inmiddels bevriend waren geraakt, vertelde Chrisje over een moment op een feest dat ze extreem jaloers was op Lisa. Zo jaloers dat ze de jongen met wie Lisa praatte bij haar wegtrok. “Ik dacht: ik ken dat gevoel niet. Dit soort jaloezie is zo anders dan die in bijvoorbeeld een liefdesrelatie. Het is een existentiële jaloezie.”

Voor Kim was dit gevoel wat Chrisje omschreef de aanleiding om een documentaire te gaan maken over de tweelingzussen Chrisje en Lisa. In de film worden het geluk en de twijfels invoelbaar gemaakt die de zussen ervaren. Misschien herkenbaar voor de tweelingen onder ons en een hele nieuwe wereld aan emoties voor de niet-tweelingen in ons midden. 
 
 Naarmate de film vordert wordt de relatie van de zussen op scherp gezet, door een grote gebeurtenis veranderen de verhoudingen. Waar de band tussen de tweelingzussen ontstond in de buik, ontstaat er nu een nieuw verbond: die tussen moeder en kind. Het samenzijn van de zussen, wat tot dan toe vanzelfsprekend leek, wordt plots onzeker. Chrisje worstelt plots met de angst om vergeten te worden: een existentiële angst die ontstaat door de zwangerschap van haar zus. 
 
 De documentaire bestaat uit kleurrijke scenes die passen bij de persoonlijkheden van de hoofdpersonages. De film is vaak grappig en mooi omdat de band tussen de tweelingzussen iets is wat heel puur en natuurlijk aanvoelt, maar je voelt in vlagen ook de paniek van Chrisje die twijfelt aan de vanzelfsprekendheid van hun band. Ook als je geen tweeling bent, kun je je door de film inleven in de voor-en nadelen van onvoorwaardelijk met iemand verbonden te zijn. 


Alleen Samen is terug te zien op NPO2


Geschreven door Pien Vroonland

 

 

11-04-2023

Online artikel

VERS zoekt nieuwe hoofdredacteur »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF