21-02-2023

Online artikel

De 4 meest entertaining films op Sundance

Films als 20 Days in Mariupol en Magazine Dreams hebben dit jaar vanaf het Sundance Film Festival waarschijnlijk de meeste kans door te schieten naar Oscar-succes. Beide films vielen in de prijzen na het tiendaagse festival in Park City Utah en werden door bezoekers geprezen om hun verhaal of acteerprestaties. Maar soms is het ook fijn als een film leuk is, vermaakt of een luchtiger verhaal vertelt. 

Voor VERS zetten we vier films op een rij die die sfeer belichamen én kwalitatief niet teleurstellen.4. Polite Society
Regisseur: Nida Manzoor
Cast: o.a. Priya Kansara, Ritu Arya en Nimra Bucha

Wat als de conventies en onderdrukkingen van een ‘polite society’ de vijand worden? Dan krijg je deze film. De Brits-Pakistaanse Ria Khan (Kansara) is geobsedeerd met vechtsporten en droomt van een carrière als stuntvrouw. Haar zus, Lena (Arya), is net gestopt met haar opleiding aan de kunstschool en zoekende. Wanneer ze zich na een match-making proces ineens verloofd, voelt Ria zich geroepen haar toekomstige schoonfamilie eens grondig te onderzoeken. Met snelle montages, uitgebreide vechtscènes en rake oneliners doet Polite Society niet onder aan menig spionagethriller. Alleen handelt de hoofdpersoon ditmaal in naam van onafhankelijkheid en zusterschap.3. Radical
Regisseur: Christopher Zalla
Cast: o.a. Eugenio Derbez en Daniel Haddad

Neem een radicale docent, een aarzelend, maar behulpzaam schoolhoofd en een groep leergierige kinderen en je hebt Radical. De Mexicaanse film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van onderwijzer Sergio Juarez (Derbez) uit 2012. Hij probeert in Matamoros, tussen de verwaarlozing, corruptie en het geweld, een nieuwe radicale manier van lesgeven uit om de nieuwsgierigheid, potentie en - misschien wel - genialiteit van de studenten aan te boren. Bitterzoet, want makkelijk en zonder tranen is het experiment niet. Maar hoopvol, want ineens zie je wat er mogelijk blijkt als je kinderen als mensen behandelt en ze voor zichzelf leert denken in plaats van ze stof door de strot duwt.

Polite Society won de Festival Favorite Award op Sundance, aan de hand van stemmen van het publiek.2. Kokomo City
Regisseur: D. Smith
Cast: o.a. Koko Da Doll, Daniella Carter, Dominique Silver en Liyah Mitchell

Terwijl deze film diep in de stereotypen, toxische mannelijkheid, fetishizatie en het geweld in de wereld van de Zwarte trans sekswerker duikt - en het soms in stand lijkt te houden, is het vooral een inspirerend verslag over jezelf kunnen en mogen zijn en anderen laten. (En seks te laten hebben met wie ze willen). Met dank aan de complete eerlijk- en kwetsbaarheid van Daniella Carter, Koko da Doll, Liyah Mitchell en Dominique Silver is Kokomo City een open, grappig en bij vlagen heerlijk plat inzicht in hun leven. Waarin regisseur D. Smith ze laat zien zoals zij gezien willen worden. Niet vaak zul je zo dichtbij komen en je volledig - terecht - op je plek gezet voelen. 

De documentaire ging er met de NEXT Innovator Award van de jury & Audience Award: NEXT vandoor op het filmfestival.1. Theater camp
Regisseur: Molly Gordon en Nick Lieberman
Cast: o.a. Molly Gordon, Ben Platt, Jimmy Tatro en Amy Sedaris

Zelfs als je niets met theater of meta-achtige films hebt, zul je je grinnik, bulderende lach en tranen niet lang kunnen onderdrukken bij het zien van Theater Camp. Co-regisseur Molly Gordon schreef de film o.a. samen met haar beste vriend Ben Platt (Dear Evan Hansen, Pitch Perfect) en doordrenkte het script met ervaringen zoals zij die kennen van hun tijd op theaterkamp. In Theater Camp komen de excentrieke medewerkers van een kwakkelend kamp ten noorden van New York samen om het boven water te houden nadat de directrice in een coma is geraakt. Niet alleen is het duidelijk dat iedereen zoveel lol heeft beleefd aan het maakproces, de inside jokes bereiken ook met gemak het publiek. 

Theater Camp won de U.S. Dramatic Special Jury Award: Ensemble van de jury op het Sundance Film Festival.In januari was onze redacteur Loeke de Waal aanwezig op het Sundance Film Festival in Park City, Utah om live verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

 

Loeke de Waal


 

15-06-2023

Online artikel

VERS ZOEKT NIEUWE HOOFDREDACTEUR »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF