21-04-2023

VERS x DAFF

DAFF en NAPA organiseert een nieuwe editie van Animatie Conversaties

Dutch Academy For Film en NAPA organiseert op 25 april een nieuwe editie van Animatie Conversaties! De animatiepraktijk staat centraal in deze programmareeks. Makers uit de animatie-industrie gaan in gesprek met personen die zij inspirerend vinden. Zodoende passeren verschillende onderwerpen de revue.

Patrick Chin, schrijver en regisseur van animatieproducties, gaat in gesprek met schrijver, theatermaker en videokunstenaar Onias Landveld. Aan de hand van fragmenten bespreken zij hun ervaring om als maker van kleur je eigen stem én weg te vinden. Hoe klinkt hun Surinaamse achtergrond door in de verhalen die zij vertellen? Welke kansen zien zij om samenwerkingen aan te gaan?
Patrick Chin is een animatie schrijver en regisseur met een liefde voor unieke visuals en verhalen over de arbeidersklasse. Al bijna 25 jaar werkt hij aan een brede verscheidenheid aan geanimeerde content voor kinderen en volwassenen. Hij is het meest bekend als serie regisseur van de Dr Panda Animated Series die over de hele wereld wordt vertoond. Patrick werkt op dit moment aan nieuwe animatieseries, een korte film en een geanimeerde bioscoopfilm. De bioscoopfilm, die wordt geproduceerd door Submarine, komt voort uit zijn Surinaamse roots. Als de zoon van immigranten is hij geïnteresseerd in representatie van mensen van kleur in media en in thema's die te maken hebben met de effecten van kolonialisme en immigratie. Hij is mede-initiator van Animatie in Kleur, een netwerk voor mensen van kleur in de Nederlandse animatie industrie. Hij was voorzitter van DAMD, de vakgroep voor animatie binnen de Kunstenbond en is nu bestuurslid van de Dutch Academy For Film (DAFF). Daarnaast is hij gastdocent op de Willem de Kooning Academie en coach aan de Nederlandse Filmacademie.

Onias Landveld is schrijver, verhalenverteller, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. Hij heeft een unieke stijl waarin hij woordkunst en uiteenlopende media inzet om aangrijpende verhalen te vertellen. Landveld werd geboren in Suriname, maar ontvluchtte het land in 1989 met zijn familie vanwege de burgeroorlog. In 1992 keerde hij voor enkele jaren terug naar Suriname, sinds 1998 woont en werkt hij in Nederland. Als theatermaker treedt hij op in Europa en het Caribisch gebied. In zijn eenmansshow ‘Wortels en Cassave’ gaat Landveld in op de oorsprong van zijn namen en geeft hij uitdrukking aan zijn marron-identiteit. Zijn volgende solovoorstelling heet ‘Kunu’ (Vloek). Een eclectische voorstelling van animatie en theater. Hierin speelt hij Elegua, een godheid uit de Afrikaanse/Afro diaspora die mensen-moe is. Als kunstenaar heeft hij exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Een door hem ontwikkelde video-installatie, gebaseerd op zijn voorstelling ‘Kunu’, wordt in 2023 getoond in Museum de Pont. Landveld was ook een van de deelnemers aan het project ‘Houses of Darkness’. Een collectief project waarbij de nazigeschiedenis van Europa op unieke wijze in beeld werd gebracht. Hiermee werd de vraag beantwoord hoe men dit brute verleden een plaats kan geven in de geschiedenis van het continent. ‘Houses of Darkness’ werd in februari 2023 gepresenteerd in het Holocaust Museum in Bergen Belsen. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft hij workshops in spoken word en (corporate) storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen. 

Over het evenement 

Animatie Conversaties VOL. 7Onias Landveld en Patrick Chin: Ergens moet je een begin maken
Datum: 25 april 2023
Tijd: 20:00-21:30 uur (met aansluitend een borrel)
Locatie: De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam)
Bijwonen is gratis maar DAFF horen het graag van tevoren als je komt i.v.m. de maximale capaciteit van de zaal. Reserveren kan via
deze link! 

 

 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF