08-06-2023

Vers Film Festival

It's Nice In Here wint prijs voor Beste Film bij de VERS Film Awards 2023!

Op de 27e editie van de VERS Film Awards in LAB111 werd It's Nice In Here bekroond met de titel Beste Film.
De felbegeerde prijs van €10.000,- productiebudget voor een volgend filmproject ging daarmee naar regisseur en schrijver Robert-Jonathan Koeyers. De jury, bestaande uit Hugo Emmerzael, Dionne Cats, Tessa Louise Pope, Alex de Ronde en Anne Salden, had het volgende over de film te zeggen:
"Dit is een geraffineerde film die met kleine bouwsteentjes werkt aan een groter, uitdijend, gelaagd verhaal waar we na afloop nog lang over hebben gesproken. De film werkt als een metonymia: de kleine elementen staan symbool voor een groot geheel. Daarin zien we de visie en het talent van de regisseur". 
De prijs voor Beste Cinematografie ging naar Peter Krijgsman, de DOP van A Capella in D Mineur. Deze film werd geregisseerd door Malu Janssen. Volgens de jury is "een visuele komedie veel moeilijker dan menig mensen denken en dit pareltje lijkt het moeiteloos te doen zonder het onderliggende verhaal te bagataliseren. Deze heerlijke virtuoze film speelt zich af op één locatie en vindt daarin zo veel interessante invalshoeken om drama en komedie samen te smelten". 
In de categorie Beste Montage viel Merci Pour Votre Patience!, gemaakt door Simon van der Zande en Matthee Van Holderbeke, in de prijzen. Volgens de juryleden was de kwaliteit van de montage te herkennen aan het feit dat dit "de film met de meest radicale vormkeuzes was die we in deze selectie hebben gezien. To schnitt or not to schnitt, die vraag spookte in ons hoofd en mede daarom willen we dat juist deze film deze prijs op dit moment wint."
Tot slot verkoos de jury Magma, geschreven door Nena van Driel en geregisseerd door Luca Meisters, tot de film met het Beste Scenario. De jury beargumenteerde dat "een fijngevoelig scenario de belevingswereld van het hoofdpersonage bijzonder invoelbaar maakt. Dit is een even lieve als schrijnende film die ademt, die met zoveel aandacht is geschreven, dat elk departement kan bloeien dankzij de pracht van het scenario."
De winnaars van de categorieën Beste Cinematografie en Beste Montage ontvingen elk een productiebudget van €2500,-. De winnaar van de categorie Beste Scenario ontving €1500,- om haar volgende project te ontwikkelen. Deze prijzen werden gesponsord door Cam-a-lot, Filmmore en ScriptAcademy.

Dit jaar werd ook een felbegeerde Publieksprijs uitgereikt, die ging naar Merci Pour Votre Patience!. De film won met 25% van de stemmen! De maker, Simon van der Zande, verdient dankzij de stemmen van het publiek een exclusieve vertoning van zijn film in LAB111, het filmtheater dat tevens de sponsor is van de Publieksprijs.

Naast de vertoning van de zestien genomineerde films was er deze editie een panelsessie bij te wonen over genre-film. Daarnaast was er voor de groep nieuwe filmmakers die genomineerd waren voor de VERS Awards ruimte om in gesprek te gaan met tal van ervaringsdeskundigen binnen de filmbranche, in de vorm van speeddates. Drie dagen lang was LAB111 de kleurrijke en inmiddels vertrouwde thuishaven van de VERS Film Awards. Er werd volop genetwerkt, geborreld, kritisch gekeken en genoten. 

Aan iedereen die onderdeel heeft uitgemaakt van deze geslaagde 27e editie: hartelijk dank en tot volgend jaar!


 

 

06-11-2023

Het VERS Film Festival 2024

Call for entries VERS Film Festival 2024 »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF