13-11-2023

VERS Events

Kwetsbaarheid in documentaire

In documentaires draait alles om de vertrouwensband met je personages. Hier spelen echte mensen de hoofdrol, zonder de bescherming van het script, acteursregie en fictieve verhaallijnen. In veel documentaires staat de kwetsbare positie van het personage centraal en hebben de geportretteerde gebeurtenissen ook zijn weerslag op de regisseur. Hoe gaan filmmakers hier zowel vooraf, tijdens en na het draaiproces mee om? En wat doet dit met een regisseur? Leer dit alles tijdens de VERS-avond: “kwetsbaarheid in documentaires” op maandag 4 december in Lab 111.

Tijdens de avond zullen we ingaan op vragen als: hoe zorg je er voor dat een personage zich kwetsbaar durft op te stellen, ondanks de camera? Mag je alles filmen? Is er een morele grens en wie bepaalt die? Wat gebeurt er eigenlijk met het personage als de film eenmaal af is en iedereen hem te zien krijgt? En hoe ga jij als regisseur om met de heftige persoonlijke gebeurtenissen van je personages?

Regisseurs Marjolein Busstra en Eva van Barneveld gaan samen met traumapsycholoog Maria van Lieverloo hierover in gesprek. Zowel Marjolein als Eva hebben te maken gehad met de kwetsbare positie van personages in documentaires. Marjolein maakte de documentaire Wij praten niet, waarin tieners vertellen over seksueel misbruik. Eva zal aan de hand van haar documentaire Liefsteling meer vertellen over hoe zij het vertrouwen won van een ouder lesbisch stel dat te maken krijgt met dementie. We zullen ingaan op lastige ethische kwesties waar Eva en Marjolein voor kwamen te staan en Maria kan hier vanuit haar ervaring als traumapsycholoog op reflecteren. Maria begeleidt al ruim dertig jaar documentaire-crews op dit gebied. Samen zullen zij jou meenemen in hun maakproces en de intieme rol die daar als maker bij komt kijken en natuurlijk kun jij al je vragen stellen!

Dus documentairemakers (in spe), nieuwsgierige fictiemakers, psychologisch gefascineerde en algemeen geïnteresseerden opgelet! Reserveer snel je kaartje, blijf na het panelgesprek lekker hangen op de borrel en ontmoet je vakgenoten!


Over het evenement 

Datum: Maandag 4 December 2023
Locatie: LAB111, Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam
Tijd: 20:00-21:30 uur (inloop 19:45 + borrel na afloop)
Tickets zijn verkrijgbaar via de Eventbrite

Let op!
- Gewone tickets kosten €7,50 (+ servicekosten) en zijn verkrijgbaar via Eventbrite.
- Ben jij VERS-lid*? Dan is dit evenement gratis voor jou! Je moet echter nog wel jouw ticket reserveren via Eventbrite, waar je jouw naam en VERS -lidnummer in moet vullen.
- Heb je een Cinevillepas? Dan is een ticket slecht €2,50 (+ servicekosten). 
 
* Aanmelden als VERS lid kan hier (bekijk hier de tarieven van het VERS lidmaatschap)

 

Jonne Jansen


 

16-01-2024

VERS Events

VERS EVENT: Duurzaam Draaien »
27-12-2023

VERS Events

Van Boek naar Beeld »
07-09-2023

VERS Events

Don’t stop the motion »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF