GOODFELLAS FINANCESFinanciële Begeleiding Voor De Creatieve SectorWerk jij in de creatieve sector en kun je hulp gebruiken bij het regelen van je financiën ? Zou je iemand kunnen gebruiken die je financiële zaken regelt? Die bijvoorbeeld een contract voor je nakijkt? Die met je meedenkt op financieel gebied? Die je BTW-aangifte verzorgt of in ieder geval checkt? Die weet wat je als kosten in mindering op je inkomen kunt brengen? Die weet wat wel en niet aftrekbaar is? 

VERS werkt samen met Financieel advies bureau Goodfellas: door filmregisseur Martin Koolhoven, fiscalist Rene van Raalte en financieel adviseur Rogier Kemme om ondernemers en bedrijven die in de creatieve sector werkzaam zijn te ondersteunen op het gebied van financieel advies, het nakijken van contracten, het doen van  boekhouding en aangiftes inkomstenbelasting, btw en vennootschapsbelasting.


Contactgegevens:
Telefoonnummer: +31 (0)6 5080 1487
mail: rogier@goodfellas-finances.nl 


Meest gestelde vragenTop 10 meest gestelde vragen voor beginnende zelfstandigen 

1. Wat is het belangrijkste verschil tussen ZZP'er en loondienst?

 Het belangrijkste verschil is dat een ZZP’er een zelfstandig ondernemer is en dat je in loondienst voor een baas werkt. Als zelfstandig ondernemer ben je dus baas over jezelf, terwijl je in loondienst verantwoording af moet leggen aan jouw leidinggevende. Een ander verschil is dat je in loondienst maandelijks van een vast salaris verzekerd bent. Als ZZP’er ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnen weet te hengelen. Heb je in sommige maanden helemaal geen klanten? Dan heb je dus ook geen inkomen.

2. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van zelfstandig zijn vs loondienst?

Voordelen van loondienst zijn is dat je vast inkomen hebt en pensioenopbouw. Voordelen van zelfstandig zijn zijn dat je zelf je tijd kan indelen, je fiscale vrijstellingen hebt en dat je zelf kan bepalen welk werk je wel en niet doet.

3. Wat is het verschil tussen Zelfstandig, ZZP'er en Eenmanszaak? 

Antwoord: Bovenstaande termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Wat is wat:

Zelfstandig: houdt in dat je niet in loondienst bent maar zelfstandig ondernemer bent. Zegt niets over de vorm waarin. Je kunt als zelfstandige personeel hebben, zelfs in je eenmanszaak.

ZZP’er: Betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Zegt dus ook niets over de entiteit waarin je werkt maar alleen dat je geen personeel hebt. Werd voorheen ook wel freelancer genoemd.

Eenmanszaak: Dit is de bedrijfsvorm. Het geeft aan hoe je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Je bent dus IB-ondernemer.  

4. Wanneer is het financieel interessant een ZZP'er te zijn? 

Doordat je als ZZP’er aftrekposten hebt die je in loondienst niet hebt kan het uit fiscaal oogpunt interessant zijn je in te schrijven als zelfstandige. Veel bedrijven vinden het prettig als ze iemand niet in loondienst hoeven nemen om zodoende flexibel te zijn en niet aan vaste dienstverbanden vast te zitten. Als je de flexibiliteit wilt hebben om op korte termijn in een nieuw project te stappen. Als je opdrachten kan krijgen aangeboden op tijdelijke basis. 

5. Is de film- of TV-wereld op dit gebied anders dan een andere bedrijfstak? 

Ja, om te voorkomen dat een werkgever lang ‘vast zit’ aan bijvoorbeeld een camera- of geluidsman werkt men in de film/TV-wereld vaak met tijdelijk contracten. Een werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kan de werkgever dus 3 tijdelijke contracten afspreken. De werknemer heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten. Zit er tussen de tijdelijke contracten een periode langer dan 6 maanden? Dan is de keten doorbroken en begint de telling opnieuw. 

6. Wat zijn de voordelen van zelfstandig zijn?
 • Je bent volledig eigen baas
 • Je bepaalt je eigen beschikbaarheid en daarmee ook je vrijheid
 • Je kunt je eigen tarief (en daarmee tot zekere hoogte je inkomen) bepalen
 • Je kunt je richten op zaken waar jij goed in bent en jij leuk vindt
 • Je geniet fiscale voordelen zoals aftrekposten

7. Wat zijn de nadelen van zelfstandig zijn?
 • Je hebt te maken met onzekerheid van inkomsten en werk
 • Je moet je eigen werk regelen
 • Je moet al je zaken zelf regelen
 • Je moet je eigen pensioen opbouwen
 • Je bouwt geen WW-recht op
 • Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geen inkomsten

8. Welke financiële voordelen geniet ik als ZZP'er?
 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Zakelijke kosten aftrek
 • Investeringsaftrek
 • Fiscale oudedagsreserve (FOR) aftrek
 • Jaar- en reserveringsruimte aftrek


9. Welke entiteit kan ik het beste gebruiken als zelfstandige?

Allereerst is het van belang of je alleen gaat werken of met een maat/vennoot. Wil je samen met anderen gaan ondernemen dan kan dat in een Maatschap, VOF, Coöperatie, BV, NV of CV. Werk je met een passieve vennoot dan is een Commanditaire Vennootschap een mogelijkheid. De meest van jullie zullen waarschijnlijk zelfstandig gaan ondernemen. Dan kan je kiezen uit een eenmanszaak of een BV. 

10. Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een BV? 

Een eenmanszaak ben je zelf een BV is een rechtspersoon. 


Meer weten? Zie hier de site van Goodfellas Finances of neem direct contact met ze op !

Telefoonnummer: +31 (0)6 5080 1487
mail: rogier@goodfellas-finances.nl 
 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF