VERS Film Awards 2021 - Jubileum editie

Dit jaar bestaat VERS 25 jaar en dat gaan we vieren! Dat doen we in de vorm van een drie dagen durend festival 6 t/m 8 augustus 2021, samen met oude en nieuwe bekenden van de vereniging en vol met workshops, talks, festiviteiten en natuurlijk films. Onderdeel van het jubileum zijn de vertrouwde Film Awards die vanwege de Covid-omstandigheden niet door konden gaan in december. In augustus doen we een nieuwe poging, op een nieuwe locatie: LAB111 in Amsterdam. 

VERS FILM AWARDS


De VERS Film Awards is het jaarlijks terugkerende filmfestival van VERS dat volledig in het teken staat van de beeldmaker van morgen. Diverse makers van korte films strijden er om de juryprijzen voor Beste Film, Beste Cinematografie en Beste Montage. Een kritische jury bepaalt wie de in totaal €15.000,- aan prijzengeld in de wacht sleept voor het maken van een nieuwe film. Inschrijving hiervoor is gesloten. Het prijzengeld wordt gesponsord door Filmmore en Camalot. De VERS Film Awards biedt een unieke mogelijkheid voor jonge filmmakers om een volgend project te ontwikkelen, maar ook om de beste korte films van talentvolle makers op het grote doek te zien. 


PROGRAMMA - (HET BLOKKENSCHEMA VOOR HET JUBILEUM VIND JE ONDER AAN DE PAGINA)

Houd de social van VERS in de gaten voor al het nieuws en updates over de films en programmering tijdens het jubileum!
Kaarten zijn hier reserveren via de website van Lab111

1. FILMS

Tijdens de filmblokken zullen wij de films laten zien van de genomineerden filmmakers.  De genomineerden en hun films voor de VERS Film Awards zijn bekend en kun je hier vinden.

2. TALKS

Naast de vertoningen van de geselecteerden voor de VERS Film Awards, hebben wij een speciaal programma gecureerd met verschillende sprekers en uiteenlopende onderwerpen:
  •  TALK: Authenciteit - Wie vertelt welk verhaal? duur: 90 min | taal: divers | Nederlands gesproken


Waarom wordt Achmed Akkabi geprezen voor Mocro Maffia, maar kreeg Sam de Jong kritiek vanwege Goldie? Wie mag welk verhaal vertellen, en hoe maak je dit verhaal als maker invoelbaar voor de kijker? Sinds diversiteitsbeleid zijn intrede heeft gedaan in het medialandschap, heeft de term whitewashing voor velen een heldere betekenis gekregen. Verhalen en personages van cultureel diverse achtergronden worden geschreven en vertolkt door witte filmmakers en acteurs en verliezen zo een waardevolle culturele context. Het fenomeen zorgt voor eenzijdige representatie en legt een structureel probleem van racisme en discriminatie bloot. Maar betekent dat dat elke maker voortaan slechts hun eigen verhaal kan vertellen?

Tijdens dit programma gaan we in gesprek met o.a. Amira Duynhouwer (regisseur) en Thorn Roos De Vries (acteur, drag king en activist) over wat authenticiteit is, en hoe het in een verhaal wordt gewaarborgd.
  • TALK: Muziek maakt de film duur: 90 min | Nederlands gesproken


Zet My Heart Will Go On van Céline Dion aan, en de kans is groot dat iemand z’n armen spreidt en doet alsof-ie in innige omhelzing met Leonardo DiCaprio bovenop een gigantisch schip staat. Filmmuziek is niet alleen tekenend voor hoe we de film zelf ervaren, maar sijpelt via allerlei andere media door in ons dagelijks leven. Filmmuziek is zo vanzelfsprekend, dat we zelden stilstaan bij het werk dat hierin zit, en het belang van dit geluid voor het neerzetten van een specifieke sfeer, emotie of gevoel.

In dit programma zullen we met o.a. Tom Ooms (film programmeur LAB111) en Firoza Mulahella (VICE Media) praten over een aantal opvallende muziekkeuzes binnen cinema. Hoe wordt deze muziek gekozen? Wat heeft de muziek voor effect? Hoe breng je een film tot leven?
  • TALK: Van verhaal naar filmscenario duur: 90 min | Nederlands gesproken


Hoe vertaalt de scenarist een verhaal naar een pakkend filmscenario? Hoe maak je als scenarist de beste passende vertaalslag van jouw persoonlijke verhaal naar een filmscenario? Welke factoren en keuzes spelen hierin een rol? En wat is de rol van een dramaturg in dit proces?
Om dit te duiden, gaan scenarist Manju Reijmer (De Slet van 6VWO, Vakkenvullers) en story editor Matthijs van der Veer in gesprek over hoe dit proces vorm krijgt en hoe zij hier in hun werk mee omgaan.3. DE GROTE VERS FILM-QUIZ

Ken jij alle obscure filmfeitjes? En kan jij niet wachten om je te meten met andere vakidioten? Test je filmkennis in de Grote VERS Filmquiz - de Jubileumeditie! De quiz vindt dit jaar plaats tijdens het VERS jubileum, op vrijdagavond 6 augustus van 19:30 - 21:30 in LAB111. De quiz wordt gepresenteerd door niemand minder dan het komische presentatieduo André Dongelmans en Alkan Çöklü!

Nog even dat ene wijntje nodig om je geheugen op te frissen? Tijdens de quiz kun je uiteraard lekkere hapjes en drankjes bestellen aan de bar. Na afloop is er de mogelijkheid om de overwinning- of het verlies - te vieren en kan er gezellig nageborreld worden.  

Schrijf je in met je collega's, vrienden of familie en vorm een team van 3 man. In je eentje inschrijven is ook mogelijk. Er is beperkt plek beschikbaar, dus vol = vol! Alles komt voorbij: van nineties-nostalgie tot guilty pleasures en van filmmuziek tot grappige quotes. Het belooft een hysterische avond vol filmfeiten en -weetjes te worden. Het winnende team ontvangt natuurlijk een fantastische prijs en ook de verliezers gaan niet met lege handen naar huis!
  • Reserveren kan via deze link.
  •  Uiteraard houden we ons aan de Coronamaatregelen. Om alles veilig te laten verlopen, zullen de tafels op 1,5 meter van elkaar afstaan en zullen we de ruimte goed ventileren. 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF