ReFresh leert beginnende mediamakers het archief te gebruiken. VERS en Beeld en Geluid organiseren de tweede editie van
ReFresh. Het traject waarin beginnende mediamakers alles leren over het gebruik van media uit het archief van Beeld en Geluid. Uit de aanmeldingen worden 5 deelnemers geselecteerd. Criterium is hoe archiefmateriaal deel uitmaakt van het ingediende plan.
Met het traject ReFresh willen VERS en Beeld en Geluid voor jonge makers de deur openzetten naar het enorme archief. ReFresh helpt hen de belangrijke praktische vragen te beantwoorden: wat kan er, wat mag er en wat voegt het toe?
Het vier maanden lange traject bestaat uit een
masterclass (afgelopen januari), een aantal workshops en professionele coaching door filmmaker/researcher Yula Altchouler. Tot besluit pitchen de deelnemers hun plan aan producenten en vertegenwoordigers van fondsen.
Kijk
hier naar een impressie van de pitchdag van afgelopen jaar!
//
DeelnemersDe deelnemers die zijn verkozen voor het Refresh Traject 2022 zijn:
Nynke Bonnema (Korrel Film) produceerde de documentaire
Centen van Knegsel (regie: Marieke Widlak) en een aantal verfilmde theaterproducties, waaronder
Amor Fati (regie: Arlon Luijten). Momenteel produceert ze de hybride documentaire Hormonaal (Filmfonds Shorts traject) die in 2022 te zien zal zijn.
Over haar plan:
In geschiedenisboeken worden voornamelijk mannen besproken, waar zijn de vrouwen? Van veel invloedrijke vrouwen uit het verleden is weinig tot niets gedocumenteerd en zullen we in sommige gevallen nooit weten dat zij bestaan hebben. En wie zijn eigenlijk de invloedrijke vrouwen van onze eeuw? Het is tijd om de vrouwen in beeld te brengen. Om ervoor te zorgen dat de nalatenschap van vrouwen uit de geschiedenis en de vrouwen uit onze eeuw in stand wordt gehouden voor de toekomst. Nynke Bonnema werkt voor dit plan samen met Marieke Widlak (regisseur) en Caylee Nielen (editor en scenarist), beide ook verbonden aan Korrel Film.
https://www.korrelfilm.nl/over-onsMarleen van der Werf maakt vanuit haar achtergrond in de biologie en in de wijsbegeerte (natuur)documentaires, performances en filmische installaties. Van haar hand zijn onder meer de filosofische documentaire
‘Once Upon a Tree’ (2014), de audiowalk
‘Levende Duinen’ (2016) en het cinematografische essay
‘time and tide’(2018). Haar werken zijn internationaal vertoond en bekroond.
Over haar plan Evalutie:
“Benader jij de natuur in jouw filmwerk anders omdat je een vrouw bent?” Deze vraag, die mij werd gesteld tijdens een Q&A op een filmfestival, zette mij aan het denken: anders dan wie, anders dan hoe? Wat is eigenlijk ‘normaal’ als we naar de natuur kijken? En: wiens normaal is dat? Om deze vragen te onderzoeken breng ik in Evalutie divers found footage over de natuur - gemaakt door vrouwen - op creatieve wijze samen in een essayistische Film.
www.marleenvanderwerf.nlSanne Rovers is een Nederlandse documentaire- en multi-media regisseur. Sanne’s documentaires tonen de grenzeloze gedrevenheid van de mensen die zij filmt, met een filmische aanpak en ruimte voor lichtvoetigheid. Zij maakte onder meer de documentaire
Crazy Days (première Nederlands Film Festival 2021) over De Nationale Opera in tijden van corona. In
Water Wieg Me (première IDFA 2019) volgt zij frontman Ferry Heijne van de band De Kift. Haar multimediale project
Een Luisterend Oor (ism Laura Stek) won de Best Commendation Digital Audio op de Prix Europa.
Over haar plan Doordansen:
Darja Collin maakte tijdens het interbellum furore als de Mata Hari van de dans. Deze avonturierster en muze van mannen als Slauerhoff, bleef haar hele leven danspionier, tegen de klippen op en tegen alle stromen in. Wie was zij en wat dreef haar om als vrouw in deze cultureel vernieuwende, maar ook beklemmende tijd tussen twee wereldoorlogen een bestaan in dans op te bouwen? Een film over vrijheid, vrouwelijke kracht en dans.
www.sannerovers.nlHugo Huurdeman is multidisciplinair onderzoeker en creatief maker. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van creativiteit, technologie en wetenschap. In zijn vrije werk gebruikt hij veel verschillende inspiratievormen, werkwijzen en media, waaronder bestaande archiefbeelden. Dit inspireerde Hugo tot zijn plan voor de op archiefmateriaal gebaseerde animatiefilm Schaduw van de Machine, winnaar van de Open Call van het Imagine Film Festival en Beeld en Geluid (2021).
Over zijn plan Schaduw van de Machine:
Hoe zou een alternatieve toekomst vanuit het gezichtspunt van de jaren ’70 eruitzien, kijkend naar de verwachtingen, esthetiek en innovaties uit die tijd? Dit wordt geëxploreerd in Schaduw van de Machine, een korte science fiction animatiefilm, die zich afspeelt in een dystopische ‘future past’. De film heeft raakvlakken met zowel heden als verleden en exploreert hoe nieuwe technieken ongekende mogelijkheden bieden, maar ons tegelijkertijd inperken via zichtbare en onzichtbare grenslijnen. Beeldmateriaal uit de archieven van Beeld en Geluid wordt gebruikt ter inspiratie, maar ook als basis voor het realiseren van de animatie zelf.
www.timelessfuture.comRoshan Nejal studeerde in 2020 met zijn korte documantaire
Deepfake Therapy als regisseur af van de Nederlandse Filmacademie. Tijdens IDFA 2021 won hij Karen de Bok Talentprijs voor zijn filmplan Lucky Boy. Daarnaast werkt hij samen met producent Moondocs aan een interactieve productie. Roshan Nejal is docent aan de Willem de Kooning Academie.
Over zijn plan Lucky Boy:
Het Lucky Boy-fenomeen is de term die in de hulpverlening wordt gebruik voor mannen die tegen hun wil in seks hebben gehad, een voor hen nare ervaring. De omgeving denkt dat de man zich dan toch gelukkig moet prijzen. Hardnekkige mythes over mannelijke seksdrift in onze cultuur liggen hieraan ten grondslag. Animaties (zwart-wit), intieme interviewgesprekken (zwart-wit) en de inzet van kleurrijk, associatief archiefmateriaal verbeelden de reis die volwassen mannen in hun hoofd maken na een ongewilde seksuele ervaring met een vrouw. Kun je als man dan eigenlijk wel slachtoffer zijn?