ReFresh

OPEN CALL: Content uit de collectie

Cannabis, Ze noemen me Baboe, Vliegende Hollanders: deze succesvolle producties maken allemaal creatief gebruik van archiefmateriaal. Maar wat is de meerwaarde hiervan? Wat kunnen archiefbeelden toevoegen aan jouw productie en hoe werkt dit?

VERS en Beeld en Geluid slaan de handen ineen voor een nieuw talentontwikkelingstraject: ReFresh. Beginnende makers krijgen de kans om de potentie te ontdekken van de enorme collectie van Beeld en Geluid. Van masterclass tot pitch: leer alles over archiefgebruik.

- De OPEN CALL is gesloten -

 

Wat is ReFresh?

ReFresh is een talentonwikkelingstraject voor beginnende beeldmakers. Als deelnemer van ReFresh volg je van maart tot en met juni 2021 meerdere workshops. Je wordt gedurende het hele traject begeleid door filmmakers die veel ervaring hebben met het werken met materiaal uit archiefcollecties. De coaches zijn Andre van der Hout en Yula Altchouler.

Je leert in ReFresh over de creatieve mogelijkheden van archiefmateriaal, welke av-content er in een collectie zit, hoe je zoekt, hoe het met auteursrechten zit en je hoort over best practices. Het einddoel is een pitch document waarmee je je productie presenteert aan producenten en vertegenwoordigers van fondsen. Het vervolg is aan jou! 
 

Workshops


In de drie workshops leer je als deelnemer vooral praktische vaardigheden om in jouw project op de juiste manier de juiste content uit de archiefcollecties te gebruiken. Ook leer je hoe je een goed pitch document samenstelt en hoe je de beste pitch houdt.
De workshops zijn live op locatie (o.v.b. van coronamaatregelen). Als niet-geselecteerde kun je één of alle workshops online volgen (beperkt aantal plaatsen). Bevestigde workshopleiders zijn Wim van der Aar en Ditteke Mensink.
Lees hier meer over de workshops!

Voor wie?

Zit jij nog in de eerste 10 jaar van je carrière en heb je behoefte aan coaching en een podium? Dan is dit traject voor jou! ReFresh is een traject voor beginnende beeldmakers met een interesse voor archiefmateriaal en het (her)gebruik hiervan. Ervaren makers zullen niet geselecteerd worden.

VERS en Beeld en Geluid vinden het belangrijk dat álle beginnende makers een kans krijgen om hun unieke verhaal uit te werken. Een achtergrond in film of studie op een filmacademie is niet een vereiste. Als jij ons weet te overtuigen met jouw visie, maak je kans.

De makers voor de eerste editie van ReFresh zijn al geselecteerd. Leer ze hier de vijf makers kennen! 

Stuur je voorstel in


- De OPEN CALL is gesloten -

Wij selecteren begin maart 5 deelnemers die gratis de workshops en coach-sessies mogen volgen. Inzendingen die niet door de selectie komen, zullen wel korte feedback ontvangen.

Ook als je niet geselecteerd bent, kun je de workshops - tegen betaling - bijwonen, los of de hele reeks. Het aantal plaatsen is beperkt. Lees hier meer over de workshops!

ReFresh Online Masterclass - maandag 25 januari - 19:30- 21:00

 
Ter inspiratie organiseerden VERS en Beeld en Geluid in januari een online masterclass. Filmmakers vertelden over hun recente projecten met materiaal uit archiefcollecties. Aan het woord kwamen: Sandra Beerends (regisseur Ze noemen me Baboe), Joram Lürsen (regisseur Vliegende Hollanders), Edward Liddiard (researcher De Oost) en Daan van Citters (De Wereld Van De Oost). 
 

Alle data op een rijtje 2021

Maandag 25 januari (19:30 - 21:00)- ReFresh Online Masterclass (geweest)
Zondag 28 februari 23:59 - Deadline insturen twopager
Woensdag 7 april (10:00 - 13:30 incl. pauze) Workshop 1 met  Wim van der Aar: ReSearch - Hoe vind je het juiste archiefmateriaal?
Vrijdag 23 april  (10:00 - 13:30 incl. pauze)  - Workshop 2 met Ditteke Mensink: ReUse - Hoe verwerk je het archiefmateriaal in je productie? 
Woensdag 19 mei  (10:00 - 13:30 incl. pauze) - Workshop 3 met Britte Hermans-Hagens: The Pitch - Hoe pitch je?
Vrijdag 6 augustus - Pitch voor producenten en fondsen
 

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar cmartens@beeldengeluid.nl
 

Beeld en Geluid

Beeld en Geluid beheert één van de grootste audiovisuele collecties ter wereld: radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.
Lees meer!

 

Visuals ontworpen door:

Nienke Meinster


Soe Stein


VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF