ReFresh

OPEN CALL: Content uit de collectie

Cannabis, Ze noemen me Baboe, Vliegende Hollanders: deze succesvolle producties maken allemaal creatief gebruik van archiefmateriaal. Maar wat is de meerwaarde hiervan? Wat kunnen archiefbeelden toevoegen aan jouw productie en hoe werkt dit?

VERS en Beeld en Geluid slaan de handen ineen voor een nieuw talentontwikkelingstraject: ReFresh. Beginnende makers krijgen de kans om de potentie te ontdekken van de enorme collectie van Beeld en Geluid. Van masterclass tot pitch: leer alles over archiefgebruik.

En de OPEN CALL start nu! Dien uiterlijk 22 februari 2021 je plan in. Ter inspiratie organiseren wij op 25 januari een online masterclass. 
Lees hieronder alles over ReFresh.​

 

Wat is ReFresh?

ReFresh is een talentonwikkelingstraject voor beginnende beeldmakers. Als deelnemer van ReFresh volg je van maart tot en met juni 2021 meerdere workshops. Je wordt gedurende het hele traject begeleid door filmmakers die veel ervaring hebben met het werken met materiaal uit archiefcollecties. 

Je leert in ReFresh over de creatieve mogelijkheden van archiefmateriaal, welke av-content er in een collectie zit, hoe je zoekt, hoe het met auteursrechten zit en je hoort over best practices. Het einddoel is een pitch document waarmee je je productie presenteert aan producenten en vertegenwoordigers van fondsen. Het vervolg is aan jou! 

Workshops
In de drie workshops leer je als deelnemer vooral praktische vaardigheden om in jouw project op de juiste manier de juiste content uit de archiefcollecties te gebruiken. Ook leer je hoe je een goed pitch document samenstelt en hoe je de beste pitch houdt.
De workshops zijn live op locatie (o.v.b. van coronamaatregelen). Als niet-geselecteerde kun je één of alle workshops online volgen (beperkt aantal plaatsen).
 

Voor wie?

Zit jij nog in de eerste 10 jaar van je carrière en heb je behoefte aan coaching en een podium? Dan is dit traject voor jou! ReFresh is een traject voor beginnende beeldmakers met een interesse voor archiefmateriaal en het (her)gebruik hiervan. Ervaren makers zullen niet geselecteerd worden, maar zijn natuurlijk van harte welkom bij de Online Masterclass op 25 januari. 

VERS en Beeld en Geluid vinden het belangrijk dat álle beginnende makers een kans krijgen om hun unieke verhaal uit te werken. Een achtergrond in film of studie op een filmacademie is niet een vereiste. Als jij ons weet te overtuigen met jouw visie, maak je kans.

Stuur je voorstel in

Stuur uiterlijk maandag 22 februari 23:59 jouw voorstel in via dit formulier.

De inzending bestaat uit 1 pdf-document met:
- Een two-pager
 (max. 2xA4 met logline, korte synopsis, motivatie, korte omschrijving van de thematiek en de arena)
- CV
- Portfolio

Overtuig ons van je idee voor een mediaproductie in fictie, docu of een mengvorm. We willen vooral lezen hoe je je persoonlijke motivatie en sociaal-maatschappelijke urgentie combineert met content die je uit de collectie van Beeld en Geluid wilt halen. 

Wij selecteren begin maart 5 deelnemers die gratis de workshops en coach-sessies mogen volgen. Inzendingen die niet door de selectie komen, zullen wel korte feedback ontvangen.

ReFresh Online Masterclass - maandag 25 januari - 19:30- 21:00

 
Ter inspiratie organiseren VERS en Beeld en Geluid een online masterclass. Filmmakers vertellen over hun recente projecten met materiaal uit archiefcollecties. Hoe zijn deze producties tot stand gekomen? Wat waren de grootste uitdagingen? Ook krijg je een inkijkje in de verschillende collecties van Beeld en Geluid en hoor je welke projecten Beeld en Geluid met betrekking tot hergebruik organiseert. 
Lees hier meer info over de Masterclass

Case studies:
- Sandra Beerends, regisseur - Ze noemen me baboe 
- Joram Lürsen, regisseur - Vliegende Hollanders
- Edward Liddiard researcher en Daan van Citters acteur - De Oost / De Wereld Van De Oost 

Koop hier jouw ticket voor de masterclass. 
Regulier ticket: €5,-
VERS leden: gratis
 

Alle data op een rijtje 2021

Maandag 25 januari (19:30 - 21:00)- ReFresh Online Masterclass
Maandag 22 februari - Deadline insturen twopager
Donderdag 4 maart - Bekendmaking 5 geselecteerden 
Woensdag 7 april (10:00 - 13:30 incl. pauze) Workshop 1: Hoe vind je het juiste archiefmateriaal?
Vrijdag 23 april  (10:00 - 13:30 incl. pauze)  - Workshop 2: Hoe verwerk je het archiefmateriaal in je productie?
Woensdag 19 mei  (10:00 - 13:30 incl. pauze) - Workshop 3: Hoe pitch je?
Begin juni - Pitch voor producenten en fondsen
 

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar cmartens@beeldengeluid.nl
 

Beeld en Geluid

Beeld en Geluid beheert één van de grootste audiovisuele collecties ter wereld: radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.
Lees meer!

 

Visuals ontworpen door:

Nienke Meinster


Soe Stein


VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF