02-11-2019

Vers awards

VERS Film Awards 2019

Makers van morgen opgelet:

Hét filmfestival voor de makers van morgen keert terug naar VondelCS! Dit jaar zetten we vol in op de altijd veranderende filmwereld, staan we stil bij diversiteit en gelijkheid in films en besteden we aandacht aan belangrijke zaken als: hoe maak je je film groen en hoe krijg je geld om je filmplan te realiseren?

Voor de awardshow van deze editie selecteerden we veertien films van uiteenlopende jonge makers. Slechts een van hen zal naar huis gaan met de Gouden Appel en €10.000 voor een volgend project. Maar daar blijft het niet bij, want ook de films met beste montage en cinematografie worden door de vakjury beloond met een cheque ter waarde van €2.500. 

Ook kun je op de dag zelf onze randprogrammering bezoeken. Ga bijvoorbeeld speeddaten met mensen uit het vak, woon een podcastsessie bij of leer je film-of serieplan pitchen voor een panel van filmprofessionals.

Tickets zijn te bestellen via Eventbrite

Kosten:
VERS leden; Gratis (op vertoon van ledenpas 2019) 
Zorg wel dat je een ticket reserveert!

Cineville: € 6,50
Normaal: € 12,50 FILMBLOKKEN

Blok A (13:00 - 14:00 & 16:45 - 17:45)

Ik, moordenaar 
Elke dag loopt een ongelukkig achtjarig jongetje heen en weer naar school. Keer op keer botviert hij zijn frustratie op hetzelfde paaltje. Wanneer hij op een dag plots een ander kind tegenkomt dat exact hetzelfde doet, worden de twee beste vrienden − maar niet voor lang.

Regie: Kim Kokosky Deforchaux
DoP: Christiaan van Leeuwen
Edit: Tobias Cornelissen 

Onderhuids
De vriendschap tussen drie jonge synchroonzwemsters wordt geteisterd door onderhuidse spanningen. Terwijl van buiten de schone schijn wordt opgehouden, vernietigt het verlangen om erbij te horen van binnen alles. 

Regie: Emma Branderhorst
DoP: Michel Rosendaal 
Edit: Tessel de Vries

Men Discussing Their Feelings in an Emotionally Healthy Way  
De naamloze hoofdpersoon in deze theatrale korte film is door zijn slachtofferschap niet in staat om met de wereld om hem heen in contact te komen. Wanneer een naamloze vrouw hem tot het uiterste drijft, besluit hij een nieuwe weg in te slaan.

Regie: Cas Mulder & Simon Becks
DoP: Jim Stuurman
Edit: Maarten Valstar

Blok B (13:30 - 14:30 & 17:15 - 18:15)

Moonrise Carcosa 
In een verlaten en bijna surrealistische wereld waar tijd niet lijkt te bestaan, zoekt de eenzaam dolende Sam naar de kracht om het verlies van zijn moeder te verwerken.

Regie: Kevin Tromp
DoP: Christiaan van Leeuwen
Edit: Kevin Tromp

Un chanteur invisible 
Zo’n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en de koude wind de mistral door de Provence. Deze korte documentaire gaat op zoek naar de sporen die deze beruchte wind nalaat, en mengt daarmee gaandeweg het tastbare met het ongrijpbare. 

Regie: Hannah van Tassel
DoP: Jeroen Klokgieters
Edit: Eva Plompen 

Pariba 
Al jarenlang vieren Xiomara en Julie samen carnaval op Aruba. Maar dit jaar zorgt de dreiging van Xiomara's verhuizing naar Nederland voor spanning op de normaal zo feestelijke dag, en in hun vriendschap. 

Regie: Aramis Gonzalez
DoP: Fernando Barrientos
Edit: Eva van Weeghel

Blok C (14:45 - 15:45 & 18:30 - 19:30)

Vader op zoon 
In deze muzikale debuutfilm lijkt er nauwelijks verbale communicatie te zijn tussen een vader en zijn jonge zoon. Maar als vader op zijn basklarinet speelt, luistert de jongen aandachtig. Een kleine, intieme en poëtische film met het hart op de juiste plaats. 

Regie: Thomas Stokmans
DoP: Alberto Balazs 
Edit: Martijn Maria Smits & Thomas Stokmans

De dood van een tijgermoeder 
Zwarte komedie over een Amsterdamse bakfietsmoeder die niets liever doet dan opscheppen over haar kind. Wanneer haar zoontje wordt opgezadeld met een VMBO-schooladvies, gaat ze tot het uiterste om haar imago in stand te houden.

Regie: Thijs Bouman
DoP: Amit Kumar
Edit: Pepijn Ahsmann

Traag naar de hemel  
In een Belgisch klooster bereiden de laatste drie Zusters Norbertienen en hun dwergkeesje Skippy zich voor op de feestdagen. Deze korte documentaire volgt de nonnen op integere maar humoristische wijze. 

Regie: Marlies Smeenge
DoP: Mike Molenhuis
Edit: Tim Straver

Internet Explorer  
Wanneer de twee jongemannen in deze animatiefilm een experiment ondernemen, vervagen de grenzen van hun realiteit. 

Regie: Willem Stessens
DoP: Willem Stessens
Edit: Willem Stessens

Blok D (15:15 - 16:15 & 19:00 - 20:00)

Moffenmeid
De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Een moeder doet er alles aan om haar door een Duitser bezwangerde dochter te verbergen voor de buitenwereld, nadat ze als straf is kaalgeschoren op straat.

Regie: Raymon Hilkman
DoP: Wouter Verheul
Edit: Tim Schijf

Another Friday Night 
De levens van twee verschillende jonge mannen kruisen elkaar tijdens een schijnbaar toevallige ontmoeting, die uitmondt in een gewelddadig incident.

Regie: Manoach Beeftink
DoP: Michel Rosendaal
Edit: Manoach Beeftink 

Kimya 
Kimya (Swahili voor ‘stilte’) schept een portret van de twaalfjarige Josephine’s hectische Keniaanse familie, aan de hand van haar eerste keer alleen thuis. 

Regie: Amira Duynhouwer
DoP: Dionne Cats
Edit: Tessel Flora de Vries

Burn Out One 
Terwijl de wereld ten onder dreigt te gaan, worstelt een jonge superheld met de verantwoordelijkheden rond zijn superkrachten. Wanneer hij besluit om er niet langer tegen te vechten, merkt hij dat het bestrijden van het kwaad moeilijker is dan gedacht.

Regie: Rik Chaubet
DoP: Jo Vermaercke, Arno Weijdema, Melvin Podolski, Charlie Speeckaert, Tom Vantorre, Thomas Verijke, Rik Chaubet, Giel Dhaenens.  
Edit: Rik ChaubetTALKS IN DE FRANSE KAMER
Zin in een goed gesprek vol handige tips? Schuif dan aan bij een van onze talks! Of podcasts! Of hoe je ze ook wil noemen! Inschrijven kan bij de infobalie.

  • in samenwerking met Cineville

Culturele diversiteit - van modewoord naar vanzelfsprekendheid (15:30 - 16:30)
Vanuit maatschappelijk oogpunt is het onderwerp belangrijker dan ooit, en toch komen we in de praktijk vaak niet verder dan een goed gesprek. Tijdens deze talk bespreken we met onze gasten wat er nodig is om een cultureel-diverse omgeving te creëren, zowel voor als achter de camera. Ofwel: hoe maken we van culturele diversiteit een vanzelfsprekendheid?

Moderator: Sigid Carter
Panel: Victor Bottenbley (Black directors Roundtable), Amira Duynhouwer (scenarist, AHK lichting 2019, maker van Kimya) en Eddy Appels (directeur Cineblend).

Intimiteit - voor en achter de camera (16:45 - 17:30)
Angelo Raaijmakers mocht voor de VPRO een ‘vieze film’ maken (Corn 2017) en wilde daarmee onderzoeken wat porno doet met onze blik op liefde, seks en intimiteit, ook vanuit een ethisch oogpunt. Kayleigh gaat hierover met hem in gesprek.

Moderator: Kayleigh de Hoogt
Te gast: Angelo Raaijmakers (schrijver en regisseur van Corn)

Inspiratie - makers met lef! (18:30 - 19:30)
Moderator Ciana Mayam gaat in gesprek met Aramis Gonzalez en Jesse van der Kolk, die allebei met hun debuut bewezen hebben dat je met weinig middelen heus wel een geslaagde film kan maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ook te gast is Mirella Muroni, die haar kortfilm IK BEN op een onorthodoxe manier heeft weten te financieren en heel graag met je deelt hoe dat haar is afgegaan.

Moderator: Ciana Mayam
Panel: Aramis Gonzalez (Pariba), Jesse van der Kolk (Out Of Focus) en Mirella Muroni (IK BEN)IN HET MEDIACAFÉ
Het mediacafé is de ultieme ontmoetingsplek waar je de hele dag door kan netwerken met nieuwe makers en gevestigde professionals. En je bent knettergek als je daar geen gebruik van maakt! Toch niet zo’n zin om met vreemden te kletsen, pak dan een koptelefoon en kom tot rust bij de VERS Gallery. Vanaf 17:30 tot 20:00 kan je hier ook een hapje eten.

Infobalie
Meld je hier aan voor een workshop of talk en haal tijdig je consumptiebon voor een heerlijk vega avondmaal van cateraar Ras de Mus.

VERS Gallery (13:30 - 19:00)
Dit jaar vertonen we voor de eerste keer 10 kortfilms die niet geselecteerd zijn voor de competitie, maar volgens ons alsnog een podium verdienen. De geselecteerde films vormen een viering van het experiment en zijn stuk voor stuk artistieke pareltjes die zich misschien nog het best als videokunst laten omschrijven.

De films worden gedurende dag herhaaldelijk vertoond, telkens met een korte break van 5 minuten ertussen.

Op volgorde van vertoning:

Werra (6 min)
Tobias de Win

Klein testament (26 min)
Willem van der Zanden

When We Were Strangers (8 min)
Ayla Spaans

Aurora (5 min)
Bart Dokter

THIS IS AND THAT IS AND A BIT OF THIS AND A LOT OF THAT   (10 min)
Luca Tichelman

Nobu (10 min)
Sarah Blok

Anemoia (19 min)
Pelle Nijburg

Nexilis (6 min)
Robin E. Lee

Wald (12 min)
Floor Pols

Zeven dagen alleen (17 min)
Dylan Werkman

Etenstijd! (17:30 - 20:00)
Vanaf 17:30 tot 20:00 serveert cateraar Ras de Mus een heerlijke oosterse stoof zodat je tijdens de awardceremonie en het eindfeest niet omkomt van de honger. Consumptiebonnen voor dit vega-feestmaal zijn voor €7,- te koop bij de infobalie.

VERS Borrel
Ik hoor je denken: ‘huh, maar ik ben toch de hele dag al aan het borrelen?’ Dat kan goed kloppen, maar we willen natuurlijk ook even officieel proosten voor we overgaan op de awardceremonie en het eindfeest. En behalve dat hebben we nog een kleine verrassing die we met je willen delen… PITCHEN IN DE GISPENKAMER

Workshop - van filmplan naar pitchplan (13:30 - 14:30)
Onder leiding van Gwyneth Sleutel ontrafelen we hoe je anderen overtuigt van de magie die in jouw filmplan verscholen ligt. Van filmplan naar pitchplan dus! Aanmelden kan bij de infobalie. 

Workshop - filmidee pitchen (15:15 - 16:45)
Deze workshop wordt gegeven door Bonnie Williams, een professionele spraak- en performance-coach met meer dan 25 jaar aan ervaring. Zij laat je haarfijn zien hoe je een onuitwisbare indruk achterlaat op de mensen die de volgende stap in je carrière kunnen betekenen. Deelnemen? Meld je aan bij de infobalie! 

Pitchen - voor een professioneel panel (17:00 - 19:30)
Nieuwe makers krijgen hier de kans om hun filmplannen te pitchen voor een professioneel panel. Loop jij al lange tijd rond met een idee of heb je nieuwe energie gekregen tijdens de workshops? Wacht dan niet langer en trek je stoute schoenen aan! De pitch mag 5 minuten duren, daarna is er tijd voor 5 minuten feedback van het jurypanel. Inschrijven kan bij de infobalie. En geen stress, het is maar om te oefenen.
Panel: Victor Bottenbley (acteur en regisseur), Gwyneth Sleutel (scriptcoach en dramaturg) en Bonnie Williams (performance coach, oprichter van The Whole Package).CEREMONIE EN EINDFEEST

Ceremonie (21:00 - 21:45)
Een filmfestival zonder awards is natuurlijk geen festival! Net als elk jaar maken de geselecteerde films kans op de befaamde Gouden Appels voor Beste Film, Beste Cinematografie en Beste Montage, die dit jaar gemaakt zijn door de getalenteerde art director Nina Stankova. De presentatie van de avond wordt verzorgd door onze eigen MC Rikkert. Hij zal de avond kort maar krachtig aan elkaar zal kletsen, zodat er z.s.m. gedanst kan worden.

De Jury
Sophie van de Pol
Vorig jaar won Sophie unaniem de hoofdprijs op de VERS Awards met haar film Fucking Cola. Momenteel werkt Sophie aan verschillende projecten waaronder de speelfilm Blaosmuziek, een productie van Pupkin. Kortom, een regisseur van wie we sowieso nog heel veel van gaan horen!

Fatih Tura
Deze droom van een editor is een drukbezet man. Hij werkt voor grote merken als G-Star, Hunkemöller en ASOS en heeft zo’n beetje elke Kort! van de afgelopen jaren gemonteerd.

Aziz Al-Dilaimi
Cinematograaf Aziz kennen we natuurlijk van Nothing to Declare, de Nederlandse Oscarinzending van het afgelopen jaar. Daarnaast is Aziz zelf vooral erg trots op zijn werk voor Nachtoord (VERS-winnaar 2015) en Jungle (Gouden Kalf beste televisiedrama 2017).

Robert Alberdink Thijm
Het meest recente werk van Robert is De Belofte van Pisa, maar eigenlijk kennen we hem natuurlijk vooral van televisieklassiekers als De Daltons, Dunya en Desie en A'Dam en E.V.A. En nog een leuk detail, Robert is één van de oprichters van VERS!

Els Vandevorst
Els is wat je noemt ‘een flinke naam’. Als producent werkt ze al jaren samen met Martin Koolhoven, onder meer aan films als Hongerwinter en Brimstone. Daarnaast heeft ze ook de eer gehad om met Lars Von Trier en Brian DePalma samen te werken. Ja echt! Vet hè?

Live optreden: Instant Frame (21:45 - 23:15)
Direct na de ceremonie neemt Instant Frame het van Rik over. Deze Amsterdamse driemansformatie gebruikt conventionele instrumenten, synthesizer, meerdere loopers, MIDI-sync en improvisatie, om iets uit te voeren wat ze zelf ‘Live Produceren’ noemen. Hun muziek is variërend in stijl, van lounge en psychedelic tot dance en rave, reikend van analoog tot elektronisch. Hoe dat klinkt? Dat moet je gewoon meemaken. Voetjes van de vloer!OVER DE VERS AWARDS

Diverse makers van korte films strijden om zowel de juryprijs als de publieksprijs. Niet alleen de prijzen zijn interessant, maar het is ook een unieke mogelijkheid om de beste korte films van talentvolle makers op het grote doek te zien.

Een kritische jury bepaalt wie €15.000,- in de wacht sleept voor het maken van een nieuwe film, beschikbaar gesteld door Filmmore en Cam-a-lot. 


De VERS Film Awards worden mede mogelijk gemaakt door: 

Het Nederlands Filmfonds, VondelCS, Filmmore, VEVAM Fonds en Cam-a-lot, Cineville


 

 

 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF