09-10-2020

Online artikel

Financiële Maatregelen Rondom Corona

Het coronavirus houdt het nieuws in zijn greep. Momenteel gebeurt er enorm veel om ons heen; nieuws komt continue binnen, maatregelen worden op grote schaal getroffen, van iedereen wordt aanpassingen gevraagd en wij, als complete samenleving, zitten er middenin. Voor veel sectoren en beroepsgroepen zijn er ook financiële consequenties. Onze culturele sector, vol makers, organisatoren en zzp'ers, is daar geen uitzondering op. De huidige situatie roept dan ook veel vragen op.


Ook al hebben wij zelf niet de antwoorden op álle vragen en zijn de nodige maatregelen nog volop in ontwikkeling, zien wij in ons netwerk en verder daar omheen wel enkele initiatieven voorbij komen die handig kunnen zijn ter informatie. Als zelfstandige maker is het daarom ook goed om jezelf voldoende in te lezen en voorbereid te zijn op de komende periode. Immers; better safe than sorry.

Daarom hebben we hieronder enkele bronnen en initiatieven opgesomd waar meer informatie te vinden is. Het is een summier overzicht en het is dan ook vast niet compleet genoeg voor elke afzonderlijke situatie. Het zijn beginpunten, waar jij als nieuwe maker, als zelfstandige, als creative, je enigszins kunt verdiepen in wat je zoal zou kunnen (of zelfs moeten) doen om de komende periode zo goed mogelijk door te kunnen komen.


De Kunstenbond
Ondersteund door de Creatieve Coalitie, is de Kunstenbond een meldpunt gestart, waar zzp'ers in de culturele en creatieve sector hun afzeggingen als gevolg van het coronavirus kunnen melden. Je kunt daarbij zelf bepalen welke informatie je geeft, over het evenement, de geplande datum en gederfde inkomsten. De Kunstenbond deelt jouw gegevens niet met derden, maar gebruikt deze voor een overzicht om de impact van de maatregelen in kaart te brengen. Omdat de Kunstenbond een gesprekspartner is van de overheid en Kamerleden, stelt dit hen in staat om gerichter te kijken welke landelijke en gemeentelijke regelingen kunnen worden verruimd voor zzp'ers in de cultuursector.


Het Filmfonds
Momenteel wordt er een inventarisatie gemaakt door het Filmfonds, om te kijken waar mogelijkheden liggen om de sector extra te steunen. Zo was het fonds maandag 16 maart met andere cultuurfondsen aanwezig bij een overleg dat minister van Engelshoven had na het overleg met vertegenwoordigers vanuit de kunst- en cultuursector. De minister heeft tijdens de overleggen aangegeven dat zij een steunpakket wil dat snel en eenvoudig kan opereren en dat begrijpelijk is voor iedereen. Verder is afgesproken om ook zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande regelingen. Het Filmfonds heeft daarom ook een aparte pagina ingericht waarop dergelijke ontwikkelingen te volgen zijn die specifiek voor de audiovisuele sector relevant kunnen zijn.


De overheid
Afgelopen dinsdagavond 17 maart heeft de overheid bekendgemaakt dat het tientallen miljarden euro's vrijmaakt om bedrijven en werknemers in Nederland te beschermen tegen de coronacrisis. Zo komt er een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de coronamaatregelen en wordt het inkomen van zzp'ers aangevuld. Aldus de NOS. In dit uitgebreide artikel van de NOS, worden meerdere, relevante vragen uitgewerkt die de plannen van de overheid ietwat verder uitwerken. Zie bijvoorbeeld ook de onderstaande afbeelding met enkele van de belangrijkste punten.


Bron: NOSUiteraard kun je voor meer details de bekendmaking van de plannen ook volledig terugkijken op het YouTube-kanaal van de NOS.


De NBF
Een taskforce van de NBF (de oudste beroepsvereniging van film- en televisiemakers in Nederland) houdt de ontwikkelingen bij en geeft je op haar website een overzicht met beknopte informatie en de links die je nodig hebt. Hier vind je bijvoorbeeld de laatste informatie over overheidsmaatregelen en mededelingen van fondsen en andere vakverenigingen. Op deze manier wil de NBF zzp'ers, werknemers en werkgevers helpen om goed en breed geïnformeerd te blijven. De NBF staat zelfs klaar om vragen te beantwoorden van iedereen uit de branche, lid of geen lid. Je kunt jouw vragen mailen naar [email protected] en zowel de vragen als de antwoorden zullen anoniem worden weergegeven op hun website.


Kennis is macht
Ongeacht of je het prettiger vindt om kort de presentatie terug te kijken of juist om je uitgebreid in te lezen. Ongeacht of je dit volledig zelf wilt uitzoeken of juist liever hulp vraagt bij officiële instanties en/of belangenverenigingen. Ongeacht of je denkt dat deze situatie jou heel hard gaat raken of juist ongemerkt voorbij zal gaan. Zorg dat je er goed over nadenkt, dat je jezelf informeert en dat je op tijd handelt waar nodig. Niemand weet precies hoe lang dit gaat duren of hoe ingrijpend de situatie zal zijn op de langere termijn, dus zorg dat je op zijn minst voldoende kennis opdoet over de uitdagingen en hulpmiddelen die collectief op ons pad liggen.

Zorg goed voor jezelf en elkaar; op de eerste plaats op het gebied van gezondheid en welzijn, maar daar achteraan ook financieel.

 

Leon van Klink


 

12-11-2020

Online artikel

Vrijkaarten IDFA voor VERS-leden »
09-10-2020

Online artikel

VERS Zoekt Grafisch Vormgever »
09-10-2020

Online artikel

VPRO op zoek naar talent »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF