11-06-2021

Vers special

FEEST! VERS BESTAAT 25 JAAR!

Vandaag op 11 juni 2021 bestaat VERS, de grootste vakvereniging in Nederland voor en door nieuwe beeldmakers, 25 jaar! Een zilveren huwelijk tussen de Nederlandse film- en televisie-industrie en haar makers. We doken ons prachtige archief in om een paar memorabele gebeurtenissen en prestaties uit te lichten, beginnend bij 1996. Wil je met ons nog meer herinneringen ophalen? Je bent heel erg welkom op 6, 7 en 8 augustus in Lab111, waar VERS haar jubileum tijdens de VERS Awards zal vieren. 


‘Dit moest een plek worden waar iedereen van elkaar kon leren, elkaar kon ontmoeten en vooral, waar plezier (in het vak) de boventoon voerde.’


3 juni 1996, Restaurant Il Fiore, Amsterdam
 
In het restaurant Il Fiore in Amsterdam ontstond het idee voor de oprichting van NFTVM (De Vereniging voor Nieuwe Film- en Televisiemakers), wat later VERS zou gaan heten. Slechts 8 dagen later op 11 juni, precies 25 jaar geleden, vond de officiële geboorte van de vereniging plaats. Het startende bestuur bestond uit beeldmakers uit verschillende werkgebieden en disciplines: Job Gosschalk*, Marc Bary, Ilana Netiv, Robert Alberdingk Thijm, Bert Pot, Vanessa Henneman, Roef Ragas, Paula van der Oest, Isa Hoes, Juul Bovenberg en Jonathan Herman. Ieder vertegenwoordigde hun eigen discipline in de filmindustrie, omdat het bestuur het zo belangrijk vond dat samenwerking en verbondenheid hiertussen zou worden bevorderd. 
 
VERS groeide hard en bij het versturen van de eerste nieuwbrief bestond de vereniging al uit 100 leden. De nieuwbrief was een belangrijk onderdeel van de opstartende vereniging, op deze manier konden namelijk alle leden geïnformeerd worden. Inmiddels heeft de nieuwbrief de vorm van een e-mail, maar in het begin kregen leden elke zes weken een heuse krant van de NFTVM op de mat, met diverse rubrieken. Een intrigerende rubriek die er vanaf de tweede jaargang van de vereniging bij kwam was ‘The Fronz’, een mysterieus anoniem persoon die over gebeurtenissen in de filmwereld sprak:

‘Als The Fronz spreekt neemt hij zich geen bladeren van goede smaak, ethiek of etiquette voor de mond. Waar het gonst, is waar The Fronz fronst.’ Langzamerhand werden steeds meer functies van de nieuwsbrief overgenomen door de website, waarna in 2005 besloten werd dat de nieuwsbrief een andere vorm moest krijgen. In plaats van een krantje dat elke zes weken uitkwam, was er behoefte aan een magazine dat minder vaak zou uitkomen en waarin meer ruimte was voor diepgang en beeld: de geboorte van VERS Magazine! Nu wordt één keer per jaar het printmagazine uitgebracht, op het NFF. Daarnaast wordt de website sinds 2015 regelmatig aangevuld met artikelen over premières, regisseurs, films en organisaties in het werkveld. 
 
De inmiddels veel bezochte ‘VERS Events’, begonnen ooit als kleine, intieme avonden met het doel om kennis over te brengen van de gevestigde orde naar nieuwe beeldmakers. Niet alleen op technisch vlak, maar ook inhoudelijk hebben de avonden zich ontwikkeld tot de zeer gewaardeerde, diepgaande en leerzame events. Zo vond afgelopen vrijdag 7 juni het succesvolle event ‘Masterclass Cinematografie’ plaats, gegeven door Director of Photography Rolf Dekens.  Benieuwd wie er nog meer bij VERS zitten? Voordat we door ledenprofielen konden scrollen op de website, werd het handzame boekje ‘Who is Who’ geraadpleegd. Hier stonden leden in met naam, foto en relevante informatie. Zo konden leden binnen no-time een crew bij elkaar verzamelen voor hun volgende projecten.2010
Na 14 jaar als NFTVM wordt de vereniging in 2010 omgedoopt tot VERS, met bijbehorende nieuwe huisstijl en website. De naam VERS werd al wel gebruikt om de filmcompetitie aan te duiden: een open screen avond waar beginnende filmmakers hun film konden insturen om door een vakjury te worden beoordeeld. Inmiddels vinden deze VERS Awards plaats tijdens ons jaarlijks terugkomend festival. 
  
Over de afgelopen 25 jaar heeft VERS zich ontwikkeld tot een vereniging met een eigen geluid. Ze gaat mee met haar jaren en ondanks dat ze moeiteloos de trends volgt, is ze in de kern zichzelf gebleven en zijn haar waardes hetzelfde:

‘De kernwaarden van VERS formuleren we als volgt:
 Verbindend, verrijkend, gedreven, inclusief.
     Wat we doen: verbinden
     Wat we geven: verrijking
     Wat we zijn: gedreven
     Waar we voor staan: inclusief’
 
 
Lieve VERS lezer en lieve 416 VERS Leden, drink en proost vandaag allen op deze prachtige jubileum dag en op alle bijzondere, mooie en leerzame projecten we samen gaan maken in de toekomst! We hopen jullie van harte te zien op het jubileumfestival en VERS Awards op 6,7 en 8 augustus.Alle quotes zijn afkomstig uit het 15 jaar VERS jubileumboek
 
*VERS is een vereniging die zich inzet voor nieuwe makers en te allen tijde hun veiligheid wil waarborgen. Wij staan compleet los van oud-bestuurslid en medeoprichter Job Gosschalk en keuren de grensoverschrijdende gebeurtenissen ten zeerste af.

 

 

07-11-2023

Vers special

CINERADAR #6 »
25-08-2023

Vers special

Cineradar #6 call for entry »
08-05-2023

Vers special

CINERADAR #5 »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF