17-02-2022

Online artikel

Films vanaf Sundance 2022 die hoop bieden voor de toekomst

Hopeloze tijden kunnen documentaires, drama’s, horrorfilms, thrillers en zelfs komedies voortbrengen die het slechtste in de mens en samenleving in beeld brengen. In een jasje van een lopend verhaal en interessante karakters, dat natuurlijk wel. Maar sinds we met zijn allen in een wereldwijde pandemie leven zie je films, in alle genres, steeds vaker ingezet worden voor het tegenovergesteld. Om ons juist te laten zien waar men nog wel hoop kan vinden.


Dat is ook terug te zien in de programmering van Sundance Film Festival 2022. Ja, er werden ook enkele films met sociaal maatschappelijk commentaar vertoond die niet per se goed eindigden. Zoals Emergency (Carey Williams) of Master (Mariama Diallo), omdat je nu eenmaal niet zomaar een roze strik strikt om een onderwerp al systemisch racisme. Maar wat betreft hoop over leven met techniek, zelfontdekking en zelfexpressie had Sundance een hoop te bieden. VERS stelde een top 5 samen.

En lees hier meer over de doc's Fire of Love, The Exiles en Nothing Compares die je ook in actie kunnen brengen.5. After Yang
Regisseur: Kogonada
Cast: o.a. Colin Farrell, Jodie Turner-Smith en Sarita Choudhury

Films met doemscenario's over leven met Artificial Intelligence zijn alomtegenwoordig. AI is slimmer dan ons, kan zonder ons en neemt ons daarom - natuurlijk - over. Je kent het wel. Als tegenhanger is daar After Yang, een liefdevolle ontdekkingstocht van vader Jake (Colin Farrell) naar het leven van zijn familie door de ogen van hun AI-hulp/zoon Yang. Het raakt voorzichtig aan vraagstukken als: kan AI liefhebben en relaties vormen? En, belangrijker nog, leidt AI ook een eigen leven en wat gebeurt daarin? After Yang laat zien dat de antwoorden op die vragen niet per se beangstigend of gevaarlijk hoeven te zijn. In de opening wordt de toon van de film direct gezet wanneer Jake en zijn familie in zekere zin een futuristische variant van Nintendo’s Just Dance spelen. In de toekomst dansen we met AI.4. We Need To Talk About Cosby
Regisseur: W. Kamau Bell

Niet het soort hoop waar je direct aan wil denken, maar We Need To Talk About Cosby is een afrekening waarin eindelijk één van de moeilijkste vragen wordt gesteld: kun je een icoon los zien van de gruweldaden die hij of zij gepleegd heeft? En waarom is dat überhaupt zo moeilijk? Het is een lange zit met vier afleveringen van elk een uur, maar het is je tijd meer dan waard. De verhalen van enkele van Bill Cosby’s in ieder geval 60 bekende slachtoffers zullen velen triggeren, maar Kamau Bell doet een goede poging kijkers inzicht te geven in hoe Cosby zelf dat imago van ‘Amerika’s vader’ creëerde en in stand hield om persoonlijk te doen wat hij deed. “Het was allemaal Mr. Hyde”, zoals dr. Jelani Cobb (professor op Columbia University) halverwege de serie verklaart. Verwijzend naar het verhaal van de goede Dr. Jekyll en kwaadaardige Mr. Hyde. Er is niks moois aan het verhaal dat wordt verteld in We Need To Talk About Cosby, maar er wordt een doos van Pandora opengetrokken die lange tijd dicht of in ieder geval onbesproken bleef. Dat biedt ruimte voor meer en grotere gesprekken in de toekomst.

De eerste aflevering van We Need To Talk About Cosby werd op 30 januari vertoond op de Amerikaanse zender Showtime.3. Am I Ok?
Regisseur: Tig Notaro & Stephanie Allynne
Cast: Dakota Johnson en Sonoya Mizuno

Lucy (Dakota Johnson) ontdekt op late leeftijd iets over zichzelf wat ze naar eigen zeggen eerder had moeten weten. Het verstoort haar vriendschap met beste vriendin Jane (Sonoya Mizuno) die op het punt staat naar het buitenland te verhuizen. Als Am I Ok?, het regiedebuut van Tig Notaro en haar vrouw Stephanie Allynne, je iets moet leren dan is het dat “te laat” niet bestaat. Althans, niet als je het leven “goed” wil doen. Want mensen, vriendschappen en relaties bloeien pas wanneer je jezelf bent, op iedere leeftijd.2. Good Luck to You, Leo Grande
Regisseur: Sophie Hyde
Cast: Emma Thompson en Daryl McCormack

Pas recent begint het gesprek over sekswerk, en de vooroordelen die daarover in onze samenleving heersen, op gang te komen. Doe daar nog een schepje bovenop met het bespreekbaar maken van seksueel verlangen (bij ouderen), communicatie daarover, toestemming voor en tijdens seks, en je hebt Good Luck To You, Leo Grande. De 55-jarige Nancy Stokes (Emma Thompson) is na het overlijden van haar man op zoek naar avontuur, connectie en goede seks en vindt dat bij de zachte, begripvolle en kundige sekswerker “Leo Grande” (Daryl McCormack). Nancy’s vooroordelen over het leven van de sekswerker die ze inhuurt, botsen gedurende de hele film met Leo’s werkelijke levensverhaal, terwijl hij ondertussen seksueel consent sexy weet te maken. Zo worden de levenslessen in de film voor de kijker ineens makkelijk te.. slikken. Met een knaller van een slotscène die alleen Dame Emma Thompson kan leveren.1. Cha Cha Real Smooth
Regisseur: Cooper Raiff
Cast: o.a. Dakota Johnson, Leslie Mann en Cooper Raiff

Vriendelijkheid en mildheid zijn cool. Dat is de boodschap. Vriendelijk- en mildheid naar elkaar toe en naar onszelf. We weten allemaal dat we die boodschap wel wat vaker kunnen horen, dus hier is-ie, in film vorm. Cha Cha Real Smooth gaat over twintiger Andrew (Cooper Raiff) die via zijn aanwezigheid en werk op verschillende Bar Mitzvahs verliefd wordt op een moeder (Dakota Johnson) van een autistische dochter (Vanessa Burghardt). Wanneer je je realiseert dat deze film door een 25-jarige witte man is geschreven en geregisseerd, met al die zachtheid, zelfreflectie en begrip, kan dat je alleen maar hoop bieden voor onze gezamenlijke toekomst. We kunnen allemaal beter zijn, doen en worden.

Vorige maand was onze redacteur Loeke de Waal digitaal aanwezig op het Sundance Film Festival om live verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

 

Loeke de Waal


 

28-06-2022

Online artikel

Verslag: VERS Film Awards 2022 »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF