31-07-2021

VERS magazine

Interview: VERS voorzitter Jelle Beuger

Met het 25-jarig jubileum van VERS kijken we graag terug naar al het moois dat de vereniging in deze tijd heeft neergezet. Tegelijkertijd is het ook een moment om stil te staan bij wat de vereniging in de toekomst nog allemaal kan betekenen voor nieuwe makers. VERS sprak met onze nieuwe voorzitter Jelle Beuger over zijn rol bij VERS, het jubileum en zijn visie voor de toekomst. 
 Jelle Beuger is 24 jaar en woont in Amsterdam. Hij werkt bij distributeur Paradiso Films als
Sales & Marketing Assistant, helpt filmproducenten met hun marketing en geeft gastlessen op de Nederlandse Filmacademie. Met zijn lessen laat hij studenten al tijdens hun producties nadenken over de marketing en het publiek voor de films. 
 
 
In het tweede jaar van zijn opleiding aan de filmacademie merkte Jelle dat er veel mooie films gemaakt werden, maar dat deze uiteindelijk niet opgemerkt werden. Vaak bereikten ze niet het grote publiek, terwijl er veel geld in zat en mensen er hard aan hadden gewerkt. Hij besloot zich meer te verdiepen in marketing en distributie met als doel dat mensen meer goede films zouden gaan kijken. Hij kwam er echter achter dat met distributie ook niet alles in één keer kon worden aangepakt en ging breder kijken door producenten te helpen met hun marketing. 
 
 
‘Het is niet zo dat ik wil dat alle films voor het grote publiek gaan, maar ik hoop wel dat er wordt nagedacht of er überhaupt publiek voor een film is.'
 
 
Voor Jelle en veel actieve VERS leden heeft het lidmaatschap eigenlijk twee kanten. Aan de ene kant zit je er om de stem van nieuwe beeldmakers luider te doen klinken, maar aan de andere kant zit je er ook voor jezelf. 
 
‘Het is echt 50/50. Aan de ene kant wil je een beter filmklimaat creëren met meer kansen voor nieuwe makers. Aan de andere kant biedt VERS ook de tools voor jezelf om je netwerk te verbreden en met andere makers in contact te komen.’
 
Hiernaast komen beginnende filmmakers na hun afstuderen vaak in een assistent functie terecht. Met zijn rol als voorzitter heeft hij nu op jonge leeftijd al een functie met meer verantwoordelijkheid wat er later hopelijk ook voor zorgt dat hij ergens terecht komt waar hij meer zeggenschap op de sector kan uitoefenen.  
 
VERS is al 25 jaar de grootste vakvereniging in Nederland voor en door nieuwe beeldmakers. In een jubileumjaar ga je automatisch meer kijken naar wat er in het verleden is opgezet en hoe je hierop voort kunt bouwen als vereniging. De betrokkenen zijn ambitieus en gewillig om te leren, maar ook heel actief in bijvoorbeeld redactiewerk en het organiseren van awards en events. 
 
‘VERS is dé stem van de nieuwe beeldmaker.’
 
Jelle zou graag zien dat VERS naast een netwerkvereniging ook een belangenvereniging wordt. Het idee daarbij is dat de vereniging in gesprek gaat met partijen om het over onderwerpen te hebben die belangrijk zijn voor de filmsector.  VERS representeert immers de nieuwe maker. Om dit te bereiken wil Jelle vooral veel met nieuwe makers gaan praten, open staan voor nieuwe ideeën en goed begrijpen wat er leeft in de filmindustrie. 
 
‘Ik denk wat heel fijn aan VERS is, is dat je het gevoel hebt dat je bij een organisatie zit die jouw geluid vertegenwoordigd. Daarnaast kan je je netwerk gaan opbouwen om uiteindelijk de producties te realiseren die jij belangrijk vindt.’
 
Met het jubileum 6,7 en 8 augustus is er een mooie gelegenheid om de afgelopen 25 jaar te vieren en het glas te heffen op de volgende 25 jaar.

 

Valérie Hoffmann


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF