18-12-2023

VERS x DAFF

VERS was aanwezig bij de DAFF Brain Room, de highlights vind je hier.


Op donderdag 23 november organiseerde de Dutch Academy For Film een speciale Brain Room i.s.m. VERS. Onze redactie ging in gesprek met alle aanwezigen en heeft de meest relevante inzichten verzameld voor makers die zich met hun project in een vergelijkbare ontwikkelingsfase bevinden. Wij hopen dat de raadgevingen tijdens Brain Room ook jouw creatieve proces zal stimuleren.

In de Brain Room komen makers uit diverse disciplines samen om elkaar in het maakproces te ondersteunen. Het draait hier niet om perfecte pitches of presentaties, maar om inhoudelijke uitwisseling en het spelenderwijs uitwisselen van kennis, referenties en ervaring. Het doel is een open gesprek over filmideeën te faciliteren, van scenario tot montage, en te profiteren van de inspiratie die voortkomt uit de kennis en ervaring van mede DAFF-leden. 


^ In de Brain Room wordt een veilige omgeving gecreëerd voor het bespreken van alle filmprojecten, door elke deelnemer te vragen akkoord te gaan met een geheimhoudingsverklaring.


Twee projecten die geselecteerd waren voor deelname waren afkomstig van VERS-leden Rozemarijn Elisa en Max Blomaard. De vooraf ingelezen DAFF-leden reageerden vol enthousiasme en interesse op de hulpvragen van de makers over hun projecten. Dit resulteerde in waardevolle nieuwe inzichten en referenties naar andere films ter inspiratie, waardoor de makers zich verder kunnen verdiepen in de ontwikkeling van hun filmprojecten.

“Ik had niet persé de hoop dat na de Brain Room mijn hele verhaal gelijk in elkaar zou vallen. Wel dat het een safe space zou zijn waar ik professionals zou ontmoeten die ik nog niet kende,” vertelt filmmaker Max wanneer hij ons laat weten dat de Brain Room zeer geslaagd was. “Vooral het enthousiasme van andere makers was erg verwarmend en verwelkomend.”

DAFF hoopt makers met de Brain Room nieuwe inzichten, inspiratie en connecties te bieden. “Ik voelde een saamhorigheid.”  vertelt filmmaker Rozemarijn. “Het was fijn om samen na te denken over iedereen hun plannen.” Enthousiast deelt ze aan VERS weg te lopen met veel inspiratie en duidelijkheid over wat haar project moet gaan worden. “Ik ben gemotiveerd om ermee door te gaan.” 


^ Onder de aanwezige waren o.a. filmmakers Camiel Schouwenaar, Tami Ravid, Valerie Bisscheroux en scenarist Bodil Sezen Matheeuwsen.


 DAFF organiseert meerdere Brain Rooms per jaar om de inhoudelijke uitwisseling van ideeën en ervaring te bevorderen tussen DAFF-leden. Een keer per jaar is het voor VERS-leden mogelijk om mee te doen, tijdens een speciale editie. Daarom willen wij deze raadgevingen van de afgelopen Brain Room graag aan jou meegeven.

1. Durf te ondernemen en blijf in beweging:

  • Verken de industrie d.m.v. evenementen uit de av-agenda. Zeg ja tegen nieuwe uitdagingen, maar ook op projecten die in eerste instantie laagdrempelig lijken. Zo bouw je aan jouw netwerk en train je uithoudingsvermogen voor professionele sets.

2. Begin met gelijkgestemden en creëer een klankbord:

  • Zoek gelijkgestemde individuen waarmee je jouw makersreis kunt starten. Dit kunnen autodidacten, studenten, of vers afgestudeerden zijn. Voordat je je ideeën naar buiten brengt, creëer een eigen “Brain Room” bestaande uit jouw peers. Dit klankbord kan je helpen je ideeën en visie veilig te laten groeien.

3. Stel open vragen

  • Maak open vragen stellen de nieuwe norm. Zodra je een team van gelijkgestemden hebt, zijn open vragen een goede manier om elkaar beter te leren kennen en elkaars visie en doelen beter te begrijpen.

4. Neem de tijd en creëer een veilige omgeving:

  • Voordat je je volledig in de productiefase stort en producenten gaat benaderen, neem de tijd om een veilige omgeving te creëren waarin fouten kunnen worden gemaakt zonder grote consequenties.

5. Blijf je vaardigheden ontwikkelen:

  • Terwijl je ideeën ontwikkelt, werk aan het verbeteren van je vaardigheden. Denk aan workshops in communicatie, interviewtechnieken en feedback methoden om je skillset mee aan te vullen.

6. Feedback verzamelen en om leren gaan met afwijzing:

  • Bereid je voor op de afwijzing, wanneer je ideeën naar buiten brengt. Leer dit te gebruiken als brandstof voor groei. Vraag om gedetailleerde feedback van je peers en industrie professionals. Laat één professionele mening niet direct het koers van je hele project beïnvloeden.

7. Blijf in gesprek gaan met andere makers en producenten:

  • Als je klaar bent om je project naar een hoger niveau te tillen, ga in gesprek met andere makers en producenten. Zoek meerdere producenten en zoek door tot je een match vind die past bij jouw ervaring, genre en visie.


Wat is DAFF?
DAFF staat voor de Dutch Academy For Film en heeft als voornaamste doel de bevordering van de Nederlandse film als wezenlijk bestanddeel van de Nederlandse en Europese cultuur. Naast dat de DAFF-leden zich inspannen voor het kiezen van de nominaties en winnaars voor de Gouden Kalveren, zoals dat ook gebeurt bij de Oscars en de BAFTA’s, organiseert DAFF diverse activiteiten voor haar leden. Bovendien zet de organisatie zich actief in voor de verbetering van overlegstructuren binnen de av-sector.

 

Yoeri van Esseveld


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF