18-12-2023

VERS magazine

5 films van LIFF die je in de komende maanden in de bioscoop moet gaan zien.


De 18e editie van het Leiden Internationaal Film Festival zit er alweer op, en met 11 dagen aan premières, special screenings en originele evenementen was er genoeg te zien. Hieronder vijf films die je absoluut op je lijstje moet zetten voor de komende maanden. Hierin wil ik vooral originele films benadrukken, dus verwacht geen grote premières als Ferrari, Priscilla en Poor Things, want die zouden natuurlijk al lang op de planning moeten staan.


1. Le Pot-au-feu
Regisseur: Tran Anh Hung
Cast: o.a. Juliette Binoche en Benoît Magimel

‘The Taste of Things’  is echt de moeite waard, omdat hij gewoon heel mooi is. De keuken werd niet eerder zo mooi belicht en gefilmd als in deze gepassioneerde Franse romance. Juliet Binoche en Benoit Magimel brengen tearjerker vibes terwijl de kook scenes het water je in de mond doen lopen. Tip: ga deze op zo’n groot mogelijk scherm zien en zorg dat je geen honger hebt. 

Draait nu in de bioscoop.2. All of Us Strangers
Regisseur: Andrew Haigh
Cast o.a Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy

Dan een titel die door sommigen misschien wel al rood onderstreept is. Andrew Haigh (Weekend, 45 years) regisseert dit zwevende drama o.a. vanuit het huis waarin hij zelf is opgegroeid als kind. Er is iets met de sfeer die hij in deze film laat zien die bijzonder is, dus ga er zeker heen, al is het maar voor de chemie tussen Andrew Scott (Fleabag, 1917) en Paul Mescal. Ook de hartverscheurende needle drop van 'The Power of Love’ van Frankie goes to Hollywood is mij heel erg bijgebleven. De film werkt goed voor mensen die gelijk meer wilden na Aftersun.

Verwacht op 25 januari 2024 3. Robot Dreams
Regisseur: Pablo Berger
Cast: o.a. Ivan Labanda, Graciela Molina

Dan een wat kleinere film, Robot Dreams is een onafhankelijke animatiefilm, die dus geen grote studio als Disney of Dreamworks heeft, en dit jaar in Cannes zijn première wist te vinden. Het verhaal over een eenzame hond en zijn beste vriend wist bij mij echt een snaar te raken, op een onschuldige en schattige manier. Het brengt veel leuke grappen en voelt toch net wat anders dan een Disney film. Hij is geschikt voor de hele familie, maar is zeker niet alleen een kinderfilm. 

Verwacht op 14 februari 20244. The Sweet East
Regisseur: Sean Price Williams 
Cast o.a. Talia Ryder, Simon Rex, Jacob Elordi

Deze film is dan weer niet geschikt voor de hele familie. The Sweet East bouwt verder op makers als Quentin Tarantino, Paul Thomas Anderson en Vincent Gallo met een frisse stijl van Amerikaanse films. De diners, roadtrips en glamour zijn er nogsteeds maar echt met speelse originaliteit. Maar Williams haalt zijn inspiratie ook uit hele aparte plaatsen. De film weet fantasie en drama te combineren in een trip door Amerikaanse politiek-, highschool-, en film-cultuur. Dit alles op een grappige manier met een onverwachte kleine rol van Elvis himself: Jacob Elordi. 

Verwacht op 9 mei 20245. Sometimes I Think About Dying
Regisseur: Rachel Lambert
Cast o.a Daisy Ridley, Dave Merheje

Deze film moet je sowieso al gaan zien omdat hij bijna niet samen te vatten is. Ik heb het geprobeerd, maar het is bijna onmogelijk om het leuke aan deze film uit te leggen. In een woord zou ik zeggen: eigenaardig, en dat op een goede manier. We kennen Daisy Riddley nog wel van Star Wars. Nu speelt ze Fran in deze introverte office-comedy met genoeg gekke momentjes om je constant geprikkeld te houden. Gaat ze nou echt de liefde vinden? De introverten onder ons zullen zich hierin herkennen, want Riddley is echt wel een soort belichaming van alles wat inrovert is. Maar ook voor de extraverten hoor. Deze film gaat ieders hart veroveren. 

Verwacht op 27 juni 2024Een paar andere films om op te letten voor de komende tijd zijn: Fallen Leaves (7 december), Perfect Days (14 december), Los Colonos (18 januari) en Scrapper (8 februari).

Onze redacteur Jop was zelf aanwezig op het Leiden Internationaal Film Festival om verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

 

Jop Emonts


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF