21-12-2023

VERS magazine

De mooiste debuutfilms die je absoluut wilt aanstrepen in je agenda.


In een wereld van gevestigde grootheden verdienen ook nieuwe stemmen de aandacht. Op de 18e editie van het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF), waar Gouden Palm-winnaars als Lanthimos, Loach en Ceylan vertegenwoordigd zijn, werd ook een unieke competitie gehouden voor debuterende filmmakers. De onderstaande titels, sommige met een Nederlandse releasedatum en andere helaas nog zonder, bieden stuk voor stuk een bijzondere kijk op de toekomst van film. 


Chronicles of a Wandering Saint
Regisseur: Tomas Gomez Bustillo
Cast: o.a. Monica Villa, Horacio Marassi

Chronicles of a Wandering Saint is het debuut van de Argentijnse regisseur Tomas Gomez Bustillo. De film vertelt het verhaal van Rita Lopez (Monica Villa), een oude vrouw in een klein Argentijns dorpje, die een nepwonder opzet om toegang te krijgen tot de hemel. Gedurende de rest van de film wordt gesuggereerd dat ze misschien wel gelijk heeft. Deze film, met een cast van 70-plussers, heeft de jongerenjuryprijs gewonnen, wat iets zegt over de vooruitstrevende stijl van de film. Gomez Bustillo werpt een zeer speciale en persoonlijke blik op het Argentijnse platteland, met shots die je moet zien om ze te geloven. Een vleugje magie en het gebruik van DJ Sammy's 'Heaven' maken dit tot een zeer uniek Argentijns fabeltje. Het was een unieke ervaring, maar heeft op dit moment nog geen Nederlandse releasedatum. 



Shayda
Regisseur: Noora Niasari
Cast: o.a. Zar Amir Ebrahimi, Leah Purcell en Lucinda Armstrong Hall

Shayda is een belangrijk drama over een Iraanse emigrante en moeder van een 6-jarige dochter, die verwikkeld is in een moeilijke echtscheiding met haar man. Ze is gevlucht uit Iran naar Australië om te ontsnappen aan de druk die op haar werd uitgeoefend. Eenmaal in Australië realiseert ze zich dat de aanzienlijke druk op vrouwelijke gehoorzaamheid haar is gevolgd. Dit leidt uiteindelijk tot meerdere pijnlijke momenten. Shayda slaagt er op indrukwekkende wijze in een stem te geven aan de dilemma's die gepaard gaan met immigratie. Ze belandt in Australië in een vrouwenopvang voor gevluchte vrouwen, wat de complexiteit van haar situatie benadrukt. Dit krachtige debuut van Noora Niasari heeft op dit moment nog geen Nederlandse releasedatum, maar zou deze absoluut moeten krijgen.



20,000 Species of Bees
Regisseur: Estibaliz Urresola Solaguren
Cast: o.a. Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Sofía Otero en Itziar Lazkano

Deze debuutfilm voelt direct aan als een coming of age en gaat in 2 uur heel subtiel om met het verhaal van de 6-jarige Aitor die liever Cocó genoemd wilt worden. Het is mooi hoe Solaguren niet alleen oog heeft voor deze genderkwestie, maar ook voor de complexiteiten binnen familierelaties, waarbij generatieconflicten het verhaal verrijken. Terwijl moeder Ane (Patricia López Arnaiz) een non-binaire kijk aanmoedigt, wordt duidelijk dat ze de genderdysforie van Cocó, maar ook de traditionele kijk van haar man en moeder vermijdt. Cocó vindt uiteindelijk steun bij haar oudtante Lourdes (Ane Gabarain), een imker die haar ware identiteit omarmt en ons meeneemt in de Baskische mythologie.

Draait nu in de bioscoop



Los Colonos
Regisseur: Felipe Gálvez Haberle
Cast: o.a. Mark Stanley, Sam Spruell en Alfredo Castro

En dan even iets anders: een western. Hoe zeldzaam is het tegenwoordig dat er een goede, innovatieve western uit het festivalcircuit komt? 'The Power of the Dog' is denk ik het laatste goede voorbeeld, maar nu is hier uit Cannes deze speciale Argentijns-Chileense western. Deze keiharde morele western gebruikt de Zuid-Amerikaanse pampas als decor voor een interessant tafereel over 'cowboys en indianen'. Het weet de westerns zoals we ze kennen opnieuw te bekijken en is ook nog eens een verschrikkelijk mooie film om naar te kijken. Dit debuut van Felipe Galvez Haberle was een van mijn persoonlijke favorieten van het festival.

Draait vanaf 18 januari in de bioscoop



Scrapper
Regisseur: Charlotte Regan
Cast: o.a. Harris Dickinson, Lola Campbell en Alin Uzun

Dit kleurrijke debuut van Charlotte Regan steelt absoluut je hart. In deze kleine vader-dochter-comedy zien we de Britse Georgie (gespeeld door nieuwkomer Lola Campbell) zelfstandig wonen en rondkomen in een buitenwijk. Het bijzondere is echter dat ze pas 12 is. Het is oprecht leuk om te zien welke vindingrijke plannetjes ze bedenkt om zelfstandig te blijven, vooral wanneer haar vader Al helemaal als haar vader, gespeeld door Harris Dickinson (Triangle of Sadness, Beach Rats) plotseling opduikt. De hele film lijkt zich een beetje te spiegelen aan Paris, Texas (1984) van Wim Wenders, waar ook een prachtige band tussen ouder en kind centraal staat. Dit is een film die zich bevindt in de Britse traditie van Lynne Ramsay's ‘Morvern Callar’ en Charlotte Wells's ‘Aftersun’, waarin de rauwheid wordt gecompenseerd door visuele zomerse dromerigheid. 

Draait vanaf 8 februari in de bioscoop



Onze redacteur Jop was zelf aanwezig op het Leiden Internationaal Film Festival om verslag te doen en zoveel mogelijk van het progamma bij te wonen. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

 

Jop Emonts


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF