29-01-2024

VERS magazine

Hoe navigeer je het Internationaal Film Festival Rotterdam als nieuwe maker?

Donderdag 25 januari trapt International Film Festival Rotterdam haar 53e editie af. Elf dagen lang kun je genieten van een programma bestaande uit meer dan vierhonderd films uit 74 verschillende landen. Van wereldpremières tot gerestaureerde klassiekers. VERS is erbij en deel in dit artikel graag mijn eigen voorbereiding van de komende weken. Zo hoop ik als nieuwe maker en filmliefhebber inspiratie op te doen en nieuwe connecties te maken. 



Waar kan ik mij over inlezen?

Met aanwezige regisseurs en gecureerde programma’s is IFFR perfect om nieuwe rabbitholes te vinden waar je in kan duiken. Is anime nooit je ding geweest? Er draaien interessante (Japanse) animatiefilms die je fan kunnen maken. Hetzelfde geldt voor Afrikaanse films of de verschillende focusprogramma's (dit jaar op Scud, Los Ingravidos en Chili). Verdiep je vooral in dit soort onderwerpen zodat je tijdens het festival optimaal kan genieten van deze subcategorieën binnen film en je filmkennis en inzicht kunt vergroten.

Ik moet wel toegeven dat enige voorkennis soms wel handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je op je programma een film als The White Storm 3: Heaven or Hell (2023) of Jigarthanda: Double X (2023) hebt staan. Deze films zijn beide een vervolg op succesvolle eerder films van deze regisseurs waardoor het handig kan zijn om in ieder geval het plot van die voorgaande films te kennen en beter nog om ze gewoon gezien te hebben. Als je je op deze manier verdiept in een onderwerp kan een Q&A met een filmmaker je ook veel meer bijbrengen. Vooral bij kleine films die weinig publiciteit krijgen en hier hun wereldpremière hebben, kan het echt helpen om een beetje te weten wat je kunt verwachten. 
 
Het is ook belangrijk hier een balans in te vinden, niet iedere film moet voelen als huiswerk. Zelf was ik bijvoorbeeld benieuwd naar de Tamil cinema uit Zuid-India, die dit jaar rijk vertegenwoordigd is in de selectie, dus ben ik daar wat verder ingedoken. Toch blijven films in je comfort zone ook leuk om in je selectie te zetten. De nieuwe film van Ryusuke Hamaguchi of Alice Rohrwacher is makkelijk over te slaan met de gedachte dat ze toch nog wel in de bioscoop komen, maar dit soort films kunnen je festival ervaring wel echt verrijken. 


Je ervaring delen met mensen

Met aanwezige regisseurs, acteurs en grote competities is het makkelijk om te vergeten dat het eigenlijk ook voornamelijk sociale bijeenkomsten zijn. Een van de belangrijkste dingen aan film is de verbinding die het kan creëren. Maak je festivalervaring mooier door samen te gaan of nieuwe mensen te ontmoeten. Neem je vriendengroep eens mee naar een actiefilm buiten hun comfortzone of vraag aan je lievelingstante wat zij ervan vindt om een keer mee te gaan naar een anime film. 

Zelf heb ik nu een redelijk overzicht in mijn agenda gezet van interessante talks, screenings en films die ik absoluut wil zien. Vanuit daar heb ik tickets gekocht die daar zo goed mogelijk op aansluiten en heb ik vooral ook veel ruimte overgelaten voor improvisatie. De screenings waar ik persoonlijk dan het meeste zin heb zal ik ook nog even een kleine shout out geven. Ik heb hoge verwachtingen voor films als Close Your Eyes (Victor Erice zijn comeback sinds 1992), Jigarthanda Double X, (Vervolg op een te gekke Tamil film), Blue Giant (Anime en jazz!) en Bijt (Nederlandse thriller van Guido Coppis).  



Waar kan ik dan netwerken?  

Netwerken is uiteindelijk toch een deel van de festivalervaring als nieuwe maker, omdat het waardevol kan zijn om vakgenoten te spreken. Ik kan je in ieder geval aanbevelen om hier en daar een Q&A of talk mee te pakken waarna je op filmmakers af kan stappen, of de aparte industry only events bezoeken als je daar toegang voor hebt. De Doelen is als centrum van het festival ook een goede plek om met mensen af te spreken, daarnaast zijn de IFFR-cafés ook aan te raden voor gerichte afspraken. (daarover meer op iffr.com)

Dan is er nog de Pro Hub die meer gericht is op geselecteerde filmmakers, maar hieruit zijn de pro-dialogues wel interessante evenementen omdat je als industry professional buiten het lopende mentorprogramma toch mee kan doen. Deze pro-dialogues lopen vanaf 26 februari en er zijn er iedere dag een of twee. Iedereen met een accreditatie kan erheen en onderwerpen gaan van genre, feminisme en Afrikaanse film tot minder concrete onderwerpen als filmmaken met impact. Misschien is het wel leerzaam om aan te schuiven op het onderwerp waar jij interesse in hebt. 

Daarnaast zijn er ook gerichte netwerkevents voor bepaalde groepen, deze zijn te vinden op de site onder samenwerkingen. Houdt ook je mailbox in de gaten voor gerichte uitnodigingen die met je accreditatie komen; het is ook vaak een goed teken dat het nuttig is om daar te netwerken.


Nog wat laatste praktische zaken.

Een van de fijne dingen aan IFFR is de goede communicatie en heldere website en app. Een mooie agenda tool waarhet festival zelf ook kijktips en beschikbaarheid deelt. Maak hier vooral veel gebruik van. Maak voor jezelf dus een handige planning, zodat je niet heen en weer hoeft te rennen tussen de Pathé en het LantarenVenster. Weet ook dat er alle ruimte is voor spontaniteit. Ben je tijdens het festival bijvoorbeeld geïnspireerd geraakt door de ervaring van een andere bezoeker? Dan kunt je overal last minute gewoon voor queuen. Zorg vooral dat je veel plezier hebt met de films en mensen om je heen, en wie weet tot op de festival vloer.

IFFR vind plaats van 26 jan- 4 feb, kijk op de site of app voor meer info, als je ingelogd bent kun je onder programma alle films en ook veel interessante events zien

 

Jop Emonts


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF