29-02-2024

Vers Nieuws

CTRL+F5: VERS gaat binnenkort verversen


Achter de schermen ondergaat de vereniging voor de nieuwe Film, TV en XR maker een opwindende transformatie. Tijdens een interview met het hart van VERS branden voorzitter Guus Buijing (27) en bestuursleden Noa Zimmerman (26) en Ivo Siebum (29) los over vernieuwing, groei, en visie op de toekomst van VERS en haar leden.

Laten we even kort teruggaan naar 1996. In dat jaar werd VERS namelijk opgericht onder de naam Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM). De vereniging was een initiatief van ambitieuze ondernemers zoals Marc Bary, Norbert ter Hall en Vanessa Henneman, inmiddels allemaal gevierde professionals en werkzaam in diverse disciplines binnen de Nederlandse film- en televisie-industrie. Hun missie was om niet alleen jonge makers, maar ook nieuwe afgestudeerde en autodidacte makers met elkaar te verbinden en ze binnen het gezichtsveld van professionele organisaties uit de sector te brengen, met als doel de kloof tussen filmopleidingen en de beroepspraktijk te overbruggen. Sindsdien wordt VERS nog altijd gerund door vrijwilligers in verschillende commissies, die daarnaast ook werkzaam zijn in de sector.

In deze tijd spelen social media en andere digitale hulpmiddelen voor samenwerking een aanzienlijk grotere rol in het verbinden van makers binnen en buiten de Nederlandse film- en televisie-industrie. Social media heeft de vindbaarheid, zichtbaarheid en mogelijkheden om werk gratis te presenteren enorm verbeterd. Deze technologie biedt alle soorten makers nieuwe mogelijkheden voor interactie, kennisdeling en het opbouwen van professionele relaties buiten filmopleidingen. De digitale transformatie heeft een grote impact op de manier waarop VERS haar missie van verbinding en ondersteuning anno 2024 kan blijven vervolgen. VERS heeft samen met haar leden en netwerk alle ingrediënten voor een dynamische en inclusieve gemeenschap voor filmmakers.


v.l.n.r bestuursleden Noa Zimmerman, Guus Buijing en Ivo Siebum


Van over de datum terug naar VERS


Noa werd in 2021 lid van VERS, na haar studie aan de Nederlandse Filmacademie. “Wat mij vooral opviel was dat Vers nodig aan verversing toe was,” zegt ze lachend. In 2023 werd zij actief lid om de rol van penningmeester te vervullen. “Een vereniging voor nieuwe makers, betekent ook dat je voorop moeten lopen op de tijd. Helemaal in een industrie die zich zo razendsnel vernieuwd als deze.” Guus voegt daaraan toe: “... en de manier waarop beeld wordt gemaakt en kan worden ervaren is constant in verandering. Van iPhone tot 6K shoot, van TikTok tot mid-length bioscoop films, van AI script tot TV format. Filmopleidingen zijn echt niet meer de enige plek waar je dat kunt leren en waar je een netwerk opbouwt. Hogescholen en universiteiten bieden een mooie start voor een film of tv loopbaan, maar sommige dingen leer je nou eenmaal niet op school. ” Naast zijn betrokkenheid bij VERS is Guus afgestudeerd met de Master Film Studies aan de UvA.

Het bestuur begon de identiteit van VERS onder de loep te nemen. Hiervoor schakelde ze de hulp in van creative impact studio Smarthouse. “Het viel mij vooral op dat wanneer ik over Vers begon tegen vrienden of collega’s, ze er wel van gehoord hadden, maar niet per se wisten wat het nou precies was en waar Vers voor staat,” herinnert Ivo zich. Naast zijn rol als secretaris voor VERS sinds 2022 werkt hij als junior producent bij Millstreet Films. “We wilden Vers nieuw leven inblazen en helder naar onze leden kunnen communiceren van: ‘Dit doet Vers. Dít hebben wij jou te bieden, ongeacht je ervaring of diploma’s.’ Vers blijft voor mij die onontdekte plek waar ik nieuwe maker op de festivals en maandelijkse events met professionals ontmoet. En waar ik mijn eigen netwerk verder mee op kon bouwen.”

Lees hieronder het interview tussen de VERS redactie en bestuursleden.




Waar staat VERS eigenlijk voor? Is het een afkorting ergens van?

Guus: Geen afkorting, het woord "vers" heeft mooie toepasbare betekenissen in het Nederlands, die onze leden en doelgroep perfect omschrijven. Nieuw of recent, levendig, krachtig, rauw en onbewerkt, nog in de natuurlijke staat en dus nog niet door het grotere publiek ontdekt of beïnvloed zijn.


Wat zijn de belangrijkste doelen en ambities van VERS als vereniging na de rebranding?

Noa:
We hebben al veel inspirerende en betrokken leden en partners, maar het doel is om een gezond en dynamisch netwerk te creëren en te behouden. Door álle makers samen te brengen, hoopt Vers bij te dragen aan het versterken van de positie van de nieuwe generatie filmmakers en het bevorderen van de doorstroming van talent binnen de sector. Het idee is om een inclusieve en ondersteunende gemeenschap te vormen die de groei en ontwikkeling van alle betrokkenen bevordert.

Guus: Lab111 in Amsterdam is daar de ideale thuisbasis voor. Daarnaast staan wij ook altijd open voor nieuwe samenwerkingen en partners die ons ook financieel kunnen ondersteunen. Ons lange termijn doel is dat we binnen nu en 5 jaar nieuwe maker niet alleen lokaal kunnen verbinden, maar ook op regionaal en nationaal niveau. Dit door events zoals brain rooms, professional talks, pitches, film festivals en meet-ups in samenwerking met regionale hubs zoals CineSud, New Noardic Wave en Playgrounds te organiseren. Zodat álle nieuwe makers uit alle hoeken van Nederland elkaar kunnen vinden en samen kunnen komen via Vers als een community.


Wie verstaan jullie onder álle makers?

Noa:
Net als onze vrijwilligers bestaan ook onze leden uit afgestudeerde, studerende en autodidacte makers uit verschillende opleidingen en werken in verschillende disciplines. We richten ons op do-it-yourselvers (DIY) die gewoon begonnen zijn en willen beginnen zonder opleiding of alleen een cursus of vooropleiding hebben gevolgd. Kersverse eerstejaars studenten, vers afgestudeerde en alumni. Nederland telt enorm veel verschillende creatieve opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau.

Ivo: Per opleiding zien we jaarlijks een hoog verloop van afgestudeerde makers. Ons hoofddoel is het aantrekken van diverse creatieve talenten uit uiteenlopende disciplines. Of je nu een filmstudent, acteur, je specialiseert in XR, VFX-kunstenaar bent of je passie ligt bij visagie, licht of geluid, bij ons is er ruimte voor alle soorten makers. 


Nu je er toch bent. Wat bedoel je met XR?

Ivo:
XR staat voor extended reality, een overkoepelende term die verschillende vormen van computer gegenereerde omgevingen en ervaringen omvat. Virtual reality is de meest bekende. Ook wel VR, waarin gebruikers volledig ondergedompeld zijn in een door de computer gegenereerde omgeving. Dan heb je ook augmented reality. Hiermee voegt men digitale elementen toe aan de echte wereld. Je ziet dus nog steeds je eigen omgeving, maar er worden virtuele elementen geprojecteerd aan je zicht, meestal via smartphone-camera’s of AR-brillen. Hiermee kun je, dan wel in de lucht, mee interacteren. Als laatste heb je mixed reality waarmee je echte set pieces digitaal combineert met virtuele elementen, zodat ze naadloos in elkaar oplopen. Ons partner Imagine Filmfestival programmeerde hier een geweldige showcase over [1].


Lab111 x Bar Strangelove



Wat kunnen VERS leden van deze vernieuwing verwachten? Wat gaat er precies gebeuren?

Guus:
Naast dat er een nieuwe visuele uiting van VERS ontworpen is door Smarthouse, gaan de profielen plaatsmaken voor een Discord server, die beschikbaar zal zijn voor leden. Een online platform waar mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact kunnen komen. Je praat met elkaar via chats en spraak- en video-oproepen. Ook kun je foto's en andere bestanden uitwisselen. Het platform is populair onder reisgezelschappen, gamers en muziekliefhebbers. 

Noa: Discord sluit perfect aan bij de vraag en aanbod van nieuwe makers. Met deze Discord bieden we makers toegang tot een vijver met andere betrokken filmmakers, talks, streams, maar ook interessante vacatures, industrie info en andere persoonlijke oproepen.

Guus: We kunnen het nieuwe makers hiermee veel gemakkelijker maken de kloof te overbruggen tussen hun eigen netwerk en de professionals binnen de sector. Een netwerk als filmmaker is van groot belang. Hiermee kunnen makers nog meer in contact komen met elkaar. Een online omgeving waar allemaal relevante vragen, antwoorden, evenementen en contacten verzameld en opgeslagen worden.


Hoe kunnen leden en nieuwe makers betrokken raken bij en bijdragen aan de vernieuwde VERS ?

Noa:
We hopen door rebranding en de komst van de Discord server dat leden meer in contact gaan komen en terugkoppeling kunnen geven over Vers events, artikelen en samenwerkingen. Je krijgt de kans om aan te geven waarover jij iets nieuws over zou willen leren en bijvoorbeeld van wie. Zonder de druk vanuit een opleiding.

Ivo: En zien dat het nieuwe filmmakers ook daadwerkelijk kan helpen!


Wat betekent deze verandering voor jullie persoonlijk en hoe zijn jullie betrokken bij het proces?

Allen:
Bloed, zweet en tranen was het.

Ivo: Het is ongelofelijk leuk om makers samen te brengen en vervolgens met elkaar te werken aan een platform die dit ook voor andere nieuwe makers kan gaan betekenen.

Guus: VERS doen we allemaal in de vrije uurtjes naast onze baan of studie in de sector. Dus om zo een grote verandering te wegen te brengen vraagt heel veel van je, maar ik doe het met alle liefde.

Noa: Tijdens de sprint met Smarthouse vond ik het vooral inspirerend om te zien hoe wij Vers zien en hoe anderen dat zien. Eindelijk herken ik mijn collega’s, leden en onze samenwerkingspartners gereflecteerd in dit vernieuwde visie voor Vers. De sprint heeft voor ons als vereniging zoveel overzicht gegeven hoe wij alle mogelijkheden voor VERS volledig kunnen benutten. Uiteindelijk gaat het ons allemaal nog dichter bij elkaar brengen. 


Lees meer over de VERS-leden die bij dit interview betrokken waren.

Afgestudeerd met een Master in Film Studies aan de UvA, is Guus (27) ook actief in het onderzoek bij Vrouwen in Beeld. Dit grootschalige onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen in de Nederlandse film- en televisiesector in Nederland wijst een structurele ongelijkheid uit tussen vrouwen en mannen in leidinggevende functies en hoofd- en bijrollen in de periode 2011-2020. Zijn expertise als onderzoeker en passie voor filmproductie voegen een waardevol perspectief toe aan de vernieuwingsinspanningen van VERS.

Naast haar rol als penningmeester voor VERS bevindt Noa (26) zich momenteel in de scriptiefase van haar master Film and Television Cultures aan Universiteit Utrecht. Haar betrokkenheid bij VERS getuigt van een diepgaand begrip van de behoeften van nieuwe makers, wat een cruciale rol speelt in de visie van VERS als een platform voor alle soorten nieuw filmtalent.

Ivo (29) is alumnus Productie van de Nederlandse Filmacademie en is werkzaam als junior producer bij Millstreet Film. Hij brengt niet alleen zijn netwerk en praktische ervaring in de filmindustrie naar VERS, maar ook een frisse kijk op de uitdagingen en kansen waarmee beginnende filmmakers worden geconfronteerd.

Yoeri (33) is freelance producer en intimiteitscoördinator in de audiovisuele industrie. Als hoofdredacteur voor VERS brengt hij zijn ervaring en expertise mee naar het bevorderen van een inclusieve en ondersteunende cultuur. Naast zijn taken bij VERS volgt hij de opleiding Toegepaste Haptonomie aan de ITH in Nijmegen. Met zijn focus op creativiteit en het welzijn van de leden draagt hij bij aan het waarborgen van een omgeving waarin diversiteit wordt gewaardeerd en persoonlijke groei wordt gestimuleerd.

 

Yoeri van Esseveld


 

28-11-2023

Vers Nieuws

VERS lidmaatschap »
27-11-2023

Vers Nieuws

vers zoekt penningmeester »

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF