12-02-2021

VERS magazine

10 Sundance films waar je nog veel over zult horen

Het meest prestigieuze filmfestival voor indie films en documentaires toonde dit jaar ruim 70 films. Wij zetten er 10 daarvan op een rij waar je, ook in Nederland, het komende jaar waarschijnlijk nog veel over zult horen.



10. The Pink Cloud
Regisseur: Iuli Gerbase
Cast: o.a. Renata de Lélis, Eduardo Mendonça, Helena Becker (Brazilië)

Dé voorspellende film van het jaar; over een Braziliaanse stad in quarantaine. Voorspellend, want deze film werd een jaar vóór de wereldwijde pandemie gemaakt. Een zelfs al in 2017 geschreven. Hoewel er geen directe connecties zijn, is het onmogelijk geen parallellen te trekken, want de film weet bijna één-op-één ons veler leven in 2020 weer te geven. In The Pink Cloud is de roze wolk die over de stad zweeft de boosdoener en dodelijk voor iedereen die langer dan tien seconden buiten is. Zo zitten mensen jarenlang opgesloten in het huis of het gebouw waar ze op het moment van de uitbraak zijn. In theorie niet zo anders als inmiddels bekende COVID-scenarios: thuis naar school, virtueel daten, teveel videogames spelen of tv kijken, nieuwe skills leren om de tijd door te komen, (gedwongen) een carrièreswitch maken en in het centrum van dit alles een one-night-stand die onbedoeld veel serieuzer wordt. De film is bedoeld als een science fiction over een dystopische wereld waarin we, zonder eind in zicht, tot elkaar veroordeeld zijn. Maar waar deze in 2017 nog de vraag stelt: hoe zou jij omgaan met zo’n situatie? Weten we daar anno 2021 allemaal wel zo’n beetje het antwoord op. Om die reden zou deze film de komende tijd nog wel eens vaak aangehaald kunnen worden als document van ons leven in 2020-2021.



9. On The Count of Three
Regisseur: Jerrod Carmichael
Cast: o.a. Jerrod Carmichael, Christopher Abbott, Tiffany Haddish, J.B. Smoove, Henry Winkler

Zo’n typische Sundance-film. On The Count of Three is het regiedebuut van stand-up komiek/acteur Jerrod Carmichael. Hij is grappig en verdrietig tegelijk én zet je ondertussen ook aan het denken. De film gaat over Val (Carmichael) en goede vriend Kevin (Christopher Abbott) die een soort zelfmoordpact sluiten, waarna de kijker hen op hun mogelijk laatste dag op aarde volgen. Een dag waarop ze afrekenen met hun verleden. De plaatsing op deze lijst is misschien wishful thinking - op het festival werd de film nog niet gekocht -, maar als we hier niet meer over horen, zou dat erg jammer zijn. 



8. My Name Is Pauli Murray
Regisseur: Julie Cohen & Betsy West

De documentaire over Ruth Bader Ginsburg, de vorig jaar overleden rechter van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, maakte in 2018 van ‘RBG’ een ware cultheld en inspireerde sindsdien vele halloween kostuums. Maar de makers van de film hadden nog een appeltje te schillen. Pauli Murray, de non-binaire dichter, advocaat, schrijver en predikant, was Bader Ginsburg namelijk nog een stapje voor en diens inspiratie. Murray was namelijk verantwoordelijk voor het argument waar Bader Ginsburg haar beroemde zaak over gelijke rechten voor vrouwen en mannen op baseerde. Murray’s werk werd in 1954 ook gebruikt in de Brown versus the Board of Education-zaak die leidde tot meer gelijkheid en integratie in Amerikaanse scholen. Ook was ze één van de 25 oprichters van de National Organisation of Women (NOW) en heeft ze nog vele prestaties op hun naam staan. Een documentaire over their/her history. Oftewel een must-see en gegarandeerd inspirerend. 



7. Street Gang: How We Got To Sesame Street
Regisseur: Marylin Agrelo

Een documentaire over Sesamstraat zal niet gauw in stilte voorbij gaan. Jong en oud groeide op met het kinderprogramma dat in 1969 in Amerika voor de publieke zender werd gemaakt. Ongekend, in samenwerking met onderwijzers, pedagogen én natuurlijk de Muppets van Jim Henson. Zelfs wanneer je niets met Sesamstraat hebt, is het nog een interessant verhaal over TV als educatiemiddel en het belang van inclusiviteit.



6. Misha and the Wolves
Regisseur: Sam Hobkinson

Nog voor het Sundance Film Festival van start ging was er al een deal gemaakt voor streaming op Netflix. En de VPRO wist rechten voor Nederland te bemachtigen. De documentaire vertelt over de holocaust memoires van een Belgische vrouw in Amerika die de wereld overging, maar wie ook een geheim verborg dat door haar voormalig uitgever boven water kwam. Dat geheim zal binnenkort hoe dan ook op één van je schermen ontrafeld worden. 



5. Prisoners of the Ghostland
Regisseur: Sion Sono
Cast: o.a. Nicolas Cage, Sofia Boutella en Nick Cassavetes

Één woord: testicles. Of nee, TESTICLES! Een onvergetelijk moment dat alleen door Nicolas Cage zo overtuigend gebracht zou kunnen worden. Het gaat hier over Prisoners of the Ghostland, ook wel de comeback van Nic Cage, die de acteur definitief tot genre op zich maakt. De film vertelt het verhaal van een beruchte crimineel die een vloek moet verbreken om een ontvoerde vrouw te redden die op mysterieuze wijze verdween. En dat in een pak dat hem allerlei regels oplegt hoe dit te doen. Ja, daarom, dus: never forget.



4. Flee
Regisseur: Jonas Poher Rasmussen

Animatie is meer dan entertainment. Het is ook een middel om het waargebeurde en aangrijpende verhaal van een anonieme Afghaanse vluchteling te vertellen. Flee won de juryprijs voor beste documentaire op het Sundance Film Festival en werd de na de première al door Neon gekocht voor distributie in samenwerking met Participant. Dit verdrietige, maar ook hoopvolle verhaal greep iedereen direct bij de keel en laat je niet gauw los. En in tijden waarin de menselijkheid en beweegredenen van mensen die hun thuisland moeten verlaten nog te vaak (politiek) ter discussie staan, zal het verhaal van ‘Amin’ nog wel eens stof kunnen doen opwaaien.



3. CODA
Regisseur: Sian Heder
Cast: o.a. Marlee Matlin, Emilia Jones en Eugenio Derbez

CODA verbrak dit jaar het record van een verkoop op Sundance. Apple+ legde maar liefst 24 miljoen dollar neer voor de uitzendrechten van de Amerikaanse variant van La Famille Bélier (2014). Een film over Ruby, een horende CODA (Child of Deaf Adults) met een passie voor zingen. Wanneer de familiezaak bedreigd wordt, is ze verscheurd tussen de keuze voor zichzelf en haar familie. Drie van de belangrijkste rollen worden gespeeld door dove acteurs, waaronder de Oscarwinnende Marlee Matlin. Voor iedereen met een Apple+ abonnement sowieso binnenkort te bekijken en door de bombastische aankoop gegarandeerd gespreksstof voor de komende maanden.



2. Summer of Soul (...Or, When The Revolution Could not Be Televised)
Regisseur: Amir “Questlove” Thompson

Een denderend en muzikaal regiedebuut van Amir “Questlove” Thompson, ook wel bekend als DJ en drummer/tweede frontman van de band The Seeds. De openingsdocumentaire van het filmfestival ging over de zomer van 1969 en de zes weekenden van het jaarlijkse Harlem Cultural Festival. Waar naast grootheden als Nina Simone, Stevie Wonder, Sly and the Family Stone, The Staple Singers nog meer grootheden uit de Zwarte muziek en cultuur optraden. “Alsof er nu twee Coachella’s zouden plaatsvinden in New York, voor niks, en niemand het erover heeft”, vergeleek Thomspon het in de Q&A na afloop van de première. Want voor velen zal dit de eerste keer zijn dat ze deze beelden zien en überhaupt van het evenement - kaliber Woodstock - zullen horen. Een documentaire waarin een uitgewiste historie het licht ziet, die hoogstwaarschijnlijk inmiddels ook bij Nederlandse televisiezenders op de radar staat.

Lees het VERS artikel over oa Summer of Soul hier



1. Judas and the Black Messiah
Regisseur: Shaka King
Cast: o.a. Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield en Jesse Plemons

Deze film was al voor de première op Sundance een serieuze kanshebber voor de Oscars. Maar sinds 1 februari wordt Judas and the Black Messiah in alle grote categorieën genoemd als mogelijke nominatie en soms zelfs al als grote winnaar voor beste regie, beste script, beste hoofd- en bijrol en beste film. Dus, houd je vast. De film vertelt het verhaal van Fred Hampton, de voorzitter van de Illinois Black Panther Party, en het fatale bedrog door zijn hoofd beveiliging, en FBI informant, William O’Neal.


Tot slot is natuurlijk de driedelige serie Seeds of Deceit van de Nederlandse Miriam Guttmann op 1, 8 en 15 maart te zien bij de VPRO (lees het interview met Miriam Guttmann hier). En kunnen we mogelijk ook meer verwachten van de Nederlandse co-productie (Lemming Film) Pleasure, een film over een vrouw die het in Los Angeles wil maken als pornoactrice. A24 (Spring Breakers, Room, The Lighthouse) heeft de Amerikaanse filmrechten van Pleasure gekocht en heeft een gecensureerde en ongecensureerde uitgave later dit jaar op de planning staan.

Deze maand was onze redacteur Loeke de Waal aanwezig op het Sundance Film Festival om ons te voorzien van interviews met jonge en nieuwe filmmakers die dit jaar op het digitale festival 'rondliepen'. Volg @versfilm op Instagram om op de hoogte te blijven van artikelen en ander VERS-nieuws!


 

Loeke de Waal


 

VERS VOLGEN

     

SCHRIJF JE IN
VOOR DE NIEUWSBRIEF